ANKETA: Embargo na ruskú ropu. Slovnaft má osem mesiacov a čo potom? Hrozí, že zhasne výrobu?

Šiesty balík európskych sankcií voči Rusku je oficiálne prijatý. Zahŕňa predovšetkým rozsiahle embargo na nákup ruskej ropy. Rafinéria sa teraz pýta, či má zmysel prevádzkovať fabriku, keď po ôsmich mesiacoch, teda do februára 2023, budú môcť vyvážať svoje produkty iba do Česka a zásobovať iba slovenský trh. Produkcia pre Slovensko a Česko tvorí zhruba 60 percent celkovej produkcie Slovnaftu. Po ďalších 10 mesiacoch, teda niekedy do decembra 2023, sa výnimka skončí aj pre Česko. A čo potom?

05.06.2022 05:00
Slovnaft rafinéria Foto:
Slovnaft rafinéria
debata (111)

V Bruseli sa viedli boje o to, kto dostane dočasnú výnimku a na ako dlho. Budú ju mať napríklad vnútrozemské krajiny, ako Maďarsko, Česko a Slovensko. Tieto krajiny budú môcť v prechodnom období dovážať ropu cez ropovod Družba.

M. Senkovic Čítajte viac Riaditeľ Slovnaftu Senkovič: Výnimka pre Slovensko? Je to ešte horší návrh ako ten predchádzajúci

Sulík: Tri roky sa nedali presadiť

Rezort hospodárstva vo svojom stanovisko priznal, že pôvodný návrh. teda trojročnú výnimku, nebolo možné presadiť. Sulíkov rezort vysvetľuje, ako bude embargo postupne zavedené. Na dovoz ruskej ropy a ropných výrobkov bude platiť embargo až po ôsmich mesiacoch od vstúpenia sankcií do platnosti, čo bol minulý piatok.

Následne bude platiť embargo na dovoz tankermi a ešte ďalších 10 mesiacov bude možné na Slovensku z ropy dopravenej potrubím vyrábať pohonné hmoty a ropné produkty, ako aj ich exportovať do Českej republiky.

Po skončení 18 mesiacov bude možné ropu dopravenú potrubím využiť už iba na výrobu pohonných hmôt pre domáci trh.

Eduard Heger Čítajte viac Na Gyimesiho reaguje aj Heger: Bez ropy nezostaneme, najprv sa mal rozprávať so Sulíkom, potom s médiami

V čom vidí problém Slovnaft

Ak sa teda obmedzí vývoz na iné trhy ako Slovensko a Česko, spracovateľské kapacity rafinérie v Bratislave sa môžu dostať pod technologické minimum. V dôsledku toho Slovnaft negarantuje bezpečnosť dodávok benzínu a nafta či iných produktov ani na Slovensku. „Obmedzením ponuky produktov v regióne a znížením kapacity Slovnaftu, Slovensko a slovenský trh nebude možné zásobovať,“ tvrdí hovorca Slovnaft Anton Molnár.

Ani lacná ruská ropa potom nemusí nahradiť Slovnaftu vypadnuté príjmy. Štát môže rafinérii prikázať, aby vyrábala pre slovenský trh, lenže to bude možno so stratou a príliš veľkými technickými problémami, keďže vypínať a zapínať rafinériu sa nedá len tak.

Slovnaft teda musí urýchlene hľadať inú ropu ako ruskú. Ak dôjde k výpadkom palív, vláda bude musieť takisto urýchlene za ne hľadať náhrady. Premiér Eduard Heger (OĽaNO) a minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) ubezpečujú že ropy bude dosť. No ak by došlo k výpadkom ropy, zatiaľ nie je známe, odkiaľ ju na Slovensko dovezieme.

Denník Pravda v ankete zisťoval, čo bude embargo znamenať pre Slovnaft a či hrozí zhasnutie výroby Slovnaftu:

Boris Tomčiak, analytik spoločnosti Finlord.cz

Slovnaft a MOL sú významnými exportérmi palív do Európy. Slovenský a maďarský trh sú malé a nedokážu spotrebovať všetky vyrobené palivá. Kvôli embargu iné krajiny nebudú môcť odoberať palivá vyrobené z ruskej ropy. Výnimku dostalo Česko, ktoré môže naďalej odoberať naftu od Slovnaftu. Výrobu je možné znížiť, ale nesmie poklesnúť pod technickú úroveň, ktorá je pre plynulú prevádzku nutná. Na to upozorňuje manažment Slovnaftu.

Na druhej strane s odberom palív to skutočne nebude až tak zlé, a to práve vďaka výnimke pre Česko. Po ôsmich mesiacoch nebude nutné zastaviť výrobu. Zároveň je možné dohodnúť s vládou, aby koncom roku na trh dodala strategické rezervy benzínu a nafty a tým mimo iné znížila cenu. A zároveň sa uvoľní priestor v štátnych zásobníkoch, do ktorých môže prebytková produkcia palív prúdiť.

Tak či tak musí Slovnaft urýchlene investovať do technológií na spracovanie iného typu ropy. Vzhľadom k náročnosti prestavby je nutné začať čo najskôr.

Karel Hirman, odborník na energetiku

  1. Embargo ma účinnosť až od januára 2023.
  2. Šéf MOL Zsolt Hernádi v interview pred cca mesiacom povedal, že Slovnaft môže prepracovať aj iné ropné zmesi mimo tej, čo tečie v Družbe aj keď to bude znamenať zníženie efektívnosti výroby o 30% – ale nič nehovoril o ochromení výroby alebo ohrození prevádzky pod technické minimum.
  3. Dohoda o embargu a výnimkách bola výsledkom kompromisu a zhodnotenia reálnej situácie na trhu PHM a rafinérii vo všetkých 27 krajín EU.
  4. Naši susedia sa vzdávajú ruskej ropy rýchlejšie, ich rafinérie už investovali a investujú nemalé zdroje do úprav na prijímanie iných zmesi ropy a preto logicky nechcú, aby na ich trh prúdili ropné produkty vyrobene z ruskej ropy. Navyše, ak sú vyrobené z ropy z enormným diskontom, čo podkopáva konkurencieschop­nosť ich rafinérii, ktoré prechádzajú na iné ropné zmesi. Skratka Slovnaft sa dobýja na trhy, ktoré jeho produkty vyrobene z ruskej ropy nechcú. Ale ako povedal Hernádi, Slovnaft už teraz môže používať aj inú ropu. A mimochodom už v 2015–2016 po dokončení modernizácie a rozšírení Adrie Slovnaft vyhlásil, že ide skúšať iné zmesi ropy a diverzifikovat nákup ropy.
  5. Ak Slovnaft nebude schopný exportovať viac svojich produktov, bude ich viac pre slovenský trh, čo môže znížiť ceny na PHM.
  6. Nemecko pred par týždňami prijalo zákon o zoštátnení energetických firiem, ktoré svojim postupom a nerešpektovaním záujmov štátu a EÚ ohrozujú energetickú bezpečnosť Nemecka. Na základe toho prevzalo kontrolu nad dcérou Gazpromu, ktorá vlastnila aj najväčšie zásobníky plynu, ale ich od leta minulého roka zámerne nenaplnila. Embargo na ruskú ropu je prijímané kvôli útoku Putina na Ukrajinu, cez ktorú južnou vetvou Družby prúdi ropa z Ruska do Slovnaftu. Embargo má výrazne obmedziť Putinovu silu nielen ďalej viest vojnu proti Ukrajine, ale aj aby nemohol ohroziť ďalšie krajiny vrátane Slovenska. Aby sa to podarilo, štát musí mať legálne páky na presadenie základných bezpečnostných záujmov a ochranu svojich občanov aj voči firmám, ktoré takéto úsilie svojim zámerným konaním narušujú podobne, ako to vidíme v Nemecku ale aj iných EÚ krajinách ci USA.

Jozef Badida, analytik portálu energieprevas.sk

Právne získa Slovensko výnimku na embargo z ruskej ropy, no fakticky ho nebude vedieť využívať. Rada EÚ totiž po prechodnom období zakazuje i export ropných produktov vyrobených z ruskej ropy. Takže Slovnaft by teoreticky mohol nakupovať ruskú ropu aj naďalej, akurát nebude môcť predať 2/3 svojej produkcie.

Buď teda významne zníži svoju produkciu, čo nemusí byť technologicky a ekonomicky zvládnuteľné alebo prejde na spracovanie inej ropy so všetkými úskaliami, čo tento zrýchlený proces môže priniesť. Dôsledkom pravdepodobne bude ďalší tlak na rast ceny pohonných hmôt.

© Autorské práva vyhradené

111 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko #Slovnaft #embargo