Na Gyimesiho reaguje aj Heger: Bez ropy nezostaneme, najprv sa mal rozprávať so Sulíkom, potom s médiami

Predseda vlády Eduard Heger v reakcii na tlačovú konferenciu poslanca Gyimesiho zaslal stanovisko. V ňom informuje, že pre Slovensko v Bruseli vyrokoval, že Slovensko nezostane bez ropy. Tá tu podľa neho bude z Ruska tiecť do času, kým nebudeme mať plnohodnotnú alternatívu.

03.06.2022 10:16 , aktualizované: 16:09
Eduard Heger Foto: ,
Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).
debata (548)
VIDEO: Pozrite si, ako Gyimesi vyzval Sulíka na odstúpenie
Video

Embargo bude mať negatívny vplyv nielen na ceny pohonných hmôt na Slovensku, ale aj na množstvo ropných produktov. Poslanec OĽaNO György Gyimesi vyzval ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) na odstúpenie. Dôvodom je podľa neho to, že nedokázal v Bruseli vybojovať pre Slovensko dostatočnú výnimku na embargo na ruskú ropu. „Toto je maslo na hlave Sulíka,“ povedal poslanec na tlačovej konferencii. „Sulík je lenivý diletant, ktorý na ministerstve nemá čo robiť,“ pokračoval Gyimesi.

Poslanec tvrdí, že ak nezasiahneme, Slovnaft možno o 18 mesiacov skončí, keďže sa mu nebude oplatiť vyrábať. „Buď tú fabriku zatvoria, alebo budeme tankovať za 2,2 až 2,3 eura za liter,“ skonštatoval. Taktiež uviedol, že týmto krokom Slovensko s najväčšiu pravdepodobnosťou prišlo o investíciu vo výške až 1,5 miliardy eur do Slovnaftu.

Podľa poslanca sa nikomu nepodarilo jedným rozhodnutím, tak poškodiť občanov Slovenskej republiky. „Môžem to prirovnať k veľkej lúpeži Smeru pokiaľ išlo o fotovoltaické elektrárne,“ dodal.

Igor Daniš aktual Čítajte viac Leniví a usilovní diletanti. Komu pripísať fiasko pri rokovaní o rope?

Negatívny vplyv pre Slovensko

Embargo na dovoz ruskej ropy, uvalené v rámci šiesteho balíčka sankcií voči agresorovi Ruskej federácii, bude mať priamy vplyv na Slovensko. Priznáva to Ministerstvo hospodárstva SR (MH). Ako uviedol rezort hospodárstva, embargo bude mať negatívny vplyv nielen na ceny pohonných hmôt na Slovensku a v okolitých krajinách, ale aj na množstvo ropných produktov.

Poobede zareagovala aj strana SaS. „Poslanec György Gyimesi nerozumie problematike. Ak ma kritizuje a vyzýva na odstúpenie, mal by si v prvom rade naštudovať fakty. Embargo odsúhlasil na summite premiér Eduard Heger, takže v konečnom dôsledku Gyimesi kritizuje samotného predsedu vlády,“ tvrdí strana vo vyhlásení.

Ropa Čítajte viac Šejkovia sa dali do pohybu. Rozhodli o nahradení ruskej ropy

Pred pár dňami vraj bol Sulík Igorom Matovičom obvinený, že kope za Slovnaft, teraz ho obviňuje jeho pravá ruka, že Slovnaft poškodil. „Pozíciu Slovenskej republiky, ktorú zaslalo ministerstvo hospodárstva, som priamo konzultoval s premiérom. Ak bude mať on pocit, že svoju prácu nevykonávam riadne, má možnosť ma odvolať,“ uviedol Sulík.

Riaditeľ Slovnaftu Senkovič: Výnimka pre Slovensko? Je to ešte horší návrh ako ten predchádzajúci

Video

„Vnímame Slovnaftom prezentované obavy a aj to, že negatívny dopad vyvolaných obmedzení je spomedzi všetkých členských štátov najvýraznejší práve na Slovensko. V rámci deklarovanej solidarity preto očakávame aj osobitný prístup k zdrojom z REPowerEU. V prípade DPH na motorové palivá je teraz priestor pre rezort financií, do ktorého kompetencie táto oblasť spadá, aby na úrovni EÚ otvoril otázku zníženia DPH na pohonné hmoty,“ uviedol tlačový odbor ministerstva hospodárstva.

slovnaft Čítajte viac Slovnaft hlási problémy: Budú chýbať palivá, nepovedali nám, že výnimka bude 8 mesiacov, nie tri roky

Negociácie za Slovensko priamo na summite viedol premiér Eduard Heger. „Trojročné prechodné obdobie na neuplatňovanie sankcie na ropu dopravovanú ropovodmi navrhované Ministerstvom hospodárstva SR žiaľ nebolo možné presadiť, pričom schválená verzia je spomedzi ostávajúcich možností pre nás tou „najmäkšou“,“ dodal rezort.

Na dovoz ruskej ropy a ropných výrobkov bude platiť embargo až po ôsmich mesiacoch od vstúpenia sankcií do platnosti. Najprv je prechodné obdobie bez obmedzení, následne bude platiť embargo na dovoz tankermi a ešte ďalších 10 mesiacov bude možné na Slovensku z ropy dopravenej potrubím vyrábať pohonné hmoty a ropné produkty, ako aj ich exportovať do Českej republiky. Po skončení 18 mesiacov bude možné ropu dopravenú potrubím využiť už iba na výrobu pohonných hmôt pre domáci trh.

„Takto nastavené embargo má za cieľ výrazne obmedziť objem platby za ruskú ropu a potrestať tak Ruskú federáciu za vojenské napadnutie Ukrajiny,“ uzavrelo ministerstvo hospodárstva.

Kedy začnú platiť sankcie

Na šiestom balíku sankcií EÚ voči Rusku, ktorý obsahuje aj rozsiahle embargo na dovoz ruskej ropy, sa členské krajiny Únie dohodli v pondelok na summite EÚ v Bruseli. Budapešť však jeho schválenie podmieňovala odstránením patriarchu Kirilla zo zoznamu Rusov, ktorým chce EÚ zmraziť majetok a zakázať vstup na svoje územie.

Zástupcovia členských štátov EÚ tak vo štvrtok prijali pozmenený sankčný balík, na ktorom už patriarcha nefiguruje, potvrdili pre DPA viaceré zdroje z diplomatických kruhov.

Najnovšie sankcie by mali vstúpiť do platnosti v piatok ráno, hneď po ich zverejnení v Úradnom vestníku EÚ, ak voči nim niektorá z členských krajín dovtedy nevznesie námietku, uviedol nemenovaný diplomat pre agentúru Reuters.

Patriarcha Kirill (75) verejne podporuje Kremeľ a tiež schvaľuje vojnu na Ukrajine, pripomína DPA.

Najnovšie sankčné opatrenia EÚ sú zamerané voči osobám zodpovedným za masakre v ukrajinských mestách Buča a Mariupol a takisto znamenajú odpojenie ďalších ruských bánk – vrátane banky Sberbank – od systému SWIFT. Balík tiež zavádza úplný zákaz vysielania troch veľkých ruských televíznych staníc v EÚ.

Putin Čítajte viac Embargo na ruskú ropu dostalo zelenú. Odkiaľ Slovensko zoženie ropu a stúpnu ceny na čerpačkách? (odpovede)

Sme rodina kritizuje Sulíka

Hnutie Sme rodina mrzí, že medzi OĽANO a SaS to „opäť iskrí“, minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) však podľa hnutia nedohodol dostatočne vhodné podmienky pri dovoze ruskej ropy. Sme rodina tak reagovalo na výzvu ministrovi hospodárstva Richardovi Sulíkovi (SaS) na odchod z funkcie, ktorú mu v piatok adresoval poslanec Národnej rady (NR) SR György Gyimesi (OĽANO).

„Podľa nás pán Sulík, ktorý je minister hospodárstva, v súvislosti s dovozom ruskej ropy nevyrokoval dostatočne vhodné podmienky a dúfame, že sa v budúcnosti už z jeho strany nič podobné opakovať nebude,“ uviedlo Sme rodina pre TASR. Dodalo, že pre Slovensko to bude mať fatálne následky a pohonné látky budú drahšie.

Za ľudí: Sulík musí zabezpečiť plyn

Strana Za ľudí nevylúčila, že voči ministrovi hospodárstva Richardovi Sulíkovi (SaS) môžu v koalícii vyvodzovať zodpovednosť. Otázka podľa strany bude na stole, ak Sulík nedokáže zabezpečiť stabilné a bezpečné dodávky ropy a plynu. Pre TASR to uviedla strana Za ľudí, reagovala tak na výzvu, ktorú Sulíkovi adresoval poslanec Gyimesi. Strana Za ľudí zároveň podčiarkla, že partneri by mali svoje spory riešiť na rokovaniach.

Strana Za ľudí poznamenala, že rokovania v súvislosti s dodávkami prebiehali v rámci rezortov strany SaS. O jeho odchode z funkcie má podľa strany význam hovoriť na základe reálnych skutočností a nielen teoretických úvah. „Postoj strany Za ľudí vždy bol, aby koaliční partneri riešili svoje prípadné spory na rokovaniach, nie v médiách,“ reagovala strana na otázky, či podporí prípadné odvolávanie ministra hospodárstva.

Heger sa vložil do situácie

Predseda vlády Eduard Heger v reakcii na tlačovú konferenciu poslanca Gyimesiho zaslal stanovisko. V ňom informuje, že pre Slovensko v Bruseli vyrokoval, že Slovensko nezostane bez ropy. Tá tu podľa neho bude z Ruska tiecť do času, kým nebudeme mať plnohodnotnú alternatívu. „Pri rokovaniach na úrovní lídrov nadväzuje predseda vlády na rokovania rezortných ministrov, v tomto prípade ministerstva hospodárstva. A dorokuje veci, ktoré ostali na úrovni rezortných ministrov otvorené,“ informuje.

Podľa neho každý rezort má konať tak, aby to bolo vždy v záujme Slovenskej republiky a nateraz predseda vlády nemá vedomosť, že by sme konali v neprospech našich záujmov. Pánovi poslancovi Heger odporúča, aby v prípade akýchkoľvek nezrovnalostí sa najskôr rozprával s ministrom a až potom s médiami.

548 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Slovnaft #embargo