Šejkovia sa dali do pohybu. Rozhodli o nahradení ruskej ropy

Zástupcovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalší ropní producenti zahrnujúci Rusko, ktorí spolu tvoria zoskupenie OPEC+, sa vo štvrtok dohodli na výraznejšom zvýšení produkcie v júli a auguste, než s akým sa počítalo na základe pôvodnej dohody.

02.06.2022 10:59 , aktualizované: 22:18
Ropa Foto:
Ilustračná foto
debata (79)

Výraznejší rast produkcie by mal čiastočne kompenzovať pokles ťažby ropy v Rusku a zmierniť tlak na ceny komodity. Agentúra Reuters sa odvolala na informovaný zdroj.

Podľa zdroja sa ministri štátov OPEC+ dohodli, že v júli aj auguste sa produkcia ropy zvýši o 648 000 barelov denne (1 barel = 159 litrov), zatiaľ čo pôvodný plán počítal so zvýšením ťažby iba o 432 000 bare­lov/deň. Rozhodnutie prichádza v období, keď vysoké ceny ropy vyhnali ceny benzínu v Spojených štátoch na rekordnú úroveň. Rast cien energií zároveň vyvoláva obavy z vplyvu na svetovú ekonomiku, ktorá sa postupne zotavuje z predchádzajúcej pandémie nového koronavírusu.

Dohoda však nekompenzuje výpadok produkcie v Rusku v plnej miere. Tá sa po uvalení sankcií na Rusku federáciu za jej inváziu na Ukrajinu znížila podľa niektorých zdrojov o viac než 1 milión barelov denne. Embargo Európskej únie na dodávky ropy z Ruska môže vyústiť do nedostatku ropy a ropných produktov na európskom trhu. Povedal to vo štvrtok podpredseda ruskej vlády Alexander Novak.

V súvislosti s produkciou ropy v Rusku, ktorá zaznamenala pokles, Novak uviedol, že ťažba sa znížila najmä v marci a apríli. V máji sa však už začala zotavovať a toto zotavovanie pokračuje aj na začiatku júna. „Som presvedčený, že v júni zaznamenáme výrazné zotavenie v porovnaní s predchádzajúcim obdobím,“ dodal Novak.

Benzina-ORLEN-premiova-paliva-2 Čítajte viac Po zdražovaní v predošlých týždňoch by sa mali ceny palív stabilizovať

Lídri Európskej únie sa začiatkom týždňa na mimoriadnom samite dohodli na šiestom balíku sankcií voči Rusku. Jeho súčasťou je zastavenie väčšiny dovozu ruskej ropy do EÚ.

„Medzi prvými na toto rozhodnutie doplatia európski spotrebitelia. Nevylučujem, že Európska únia môže mať veľký nedostatok ropných produktov,“ povedal Novak. Zároveň dodal, že ide o politické rozhodnutie a Rusko nájde spôsob ako umiestniť ropu na iné trhy. Novak sa vyjadril po tom, ako sa predstavitelia ropného zoskupenia OPEC+ dohodli na výraznejšom zvýšení ťažby v júli a auguste než predpokladala pôvodná dohoda. Tento krok označil ruský minister za úsilie producentov riešiť zvyšujúci sa dopyt.

79 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #ceny #Rusko #pohonné hmoty #OPEC+