Chorvátsko je pripravené rozšíriť kapacitu jadranského ropovodu, pomôže to aj Slovensku

Maďarská a chorvátska vláda sú pripravené na dlhodobú spoluprácu v oblasti energetickej bezpečnosti, vyhlásil v utorok v Záhrebe maďarský minister vonkajších ekonomických vzťahov a zahraničných vecí Péter Szijjártó.

31.05.2022 15:47
Péter Szijjártó Foto: ,
Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó
debata

Chorvátsko je podľa neho pripravené rozšíriť kapacity ropovodu Adria, aby bezpečnosť dodávok ropy do Maďarska bola zaručená aj v prípade núdze. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na agentúru MTI.

Po rokovaní s chorvátskym ministrom pre energetiku Davorom Filipovičom šéf maďarskej diplomacie podčiarkol, že premiérovi Viktorovi Orbánovi sa na bruselskom mimoriadnom samite Európskej únie podarilo dosiahnuť, aby preprava ruskej ropy cez ropovod dostala výnimku z embarga na dodávky ruskej ropy a aby dodávka tejto ropy bola aj naďalej garantovaná.

Putin Čítajte viac Embargo na ruskú ropu dostalo zelenú. Odkiaľ Slovensko zoženie ropu a stúpnu ceny na čerpačkách? (odpovede)

„K plnej bezpečnosti je však potrebné, aby sme ropu nedostávali iba z jedného smeru,“ zdôvodnil Szijjártó význam dohody v Záhrebe a dodal, že Maďarsko odoberá ruskú ropu prostredníctvom ropovodu Družba.

„Nesmieme zabúdať, že tento ropovod prechádza územím krajiny, ktorá je vo vojne, pričom z ukrajinskej strany už zazneli vyhrážky týkajúce sa tranzitu ropy,“ poznamenal maďarský minister.

K dispozícii je podľa jeho slov južná alternatívna trasa vo forme ropovodu Adria, avšak k zaručeniu dodávok ropy pre Maďarsko a Slovensko je potrebné rozšíriť jeho kapacity.

O konkrétnych technických detailoch takéhoto kroku budú už v utorok popoludní rokovať zástupcovia dotknutých energetických spoločností Chorvátska a Maďarska, oznámil Szijjártó.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ropovod #Chorvátsko #Adria