Európe sa núka nový dodávateľ plynu. Izrael obnovuje ťažbu a chce stavať plynovod

Izrael obnovuje ťažbu zemného plynu vo svojich pobrežných vodách v nádeji, že čoskoro dosiahne dohodu o vývoze komodity do Európy. Uviedla to v pondelok izraelská ministerka energetiky Karine Elharrarová.

30.05.2022 13:53
plyn, plynovod, plynárne Foto:
Ilustračné foto.
debata (17)

Podľa nej prieskum nových ložísk plynu mal byť pozastavený, keďže sa Izrael sústreďuje na splnenie cieľov v oblasti obnoviteľnej energie. Ale v dôsledku vojny na Ukrajine teraz Európa hľadá rýchle nahradenie dodávok plynu z Ruska, informovala agentúra Reuters.

„Popri skutočných a úprimných obavách v Európe je to pre Izrael reálna príležitosť vyvážať zemný plyn do Európy," povedala Elharrarová na tlačovej konferencii.

Z tohto dôvodu poverila ministerstvo, aby sa pripravilo na nové kolo výberového konania na prieskum plynu pri izraelskom pobreží Stredozemného mora, ktorý by sa mal začať v 3. štvrťroku.

Plynárenská mapa

Slovensko, respektíve Európa, má k dispozícii viaceré alternatívy k dovozu zemného plynu z Ruska.

Fotogaléria
Prepravné trasy zemného plynu v Európe
Eastmed
+1Južný plynárenský koridor

Informovala tiež, že Izrael, Európa a Egypt založili trojstrannú pracovnú skupinu. Izrael dúfa, že v blízkej budúcnosti podpíše memorandum o porozumení, ktoré vytvorí rámcovú dohodu o exporte.

Aktuálne Izrael plánuje posielať plyn do Egypta cez sieť plynovodov na skvapalňovanie a potom ho prepravovať do Európy.

Portál Slovgas tiež nedávno informoval, že podľa izraelských predstaviteľov by Izrael mohol postaviť jeden alebo viac plynovodov, potenciálne cez Grécko alebo Turecko, alebo zvýšiť množstvo plynu, ktorý by sa prepravil do Egypta, tam skvapalnil a následne exportoval do Európy.

Yuval Steinitz, ktorý bol do minulého roka izraelským ministrom energetiky, vyčíslil, že by plynovod do Turecka stál 1,5 miliardy dolárov a jeho výstavba by trvala dva až tri roky.

Ján Klepáč Čítajte rozhovor Poradca plynárov: V hre je oživenie Eastringu. Papiere čakajú u úradníkov v Bruseli

Ďalšie možnosti, ako napríklad dlho diskutovaný plynovod Eastmed spájajúci izraelské plynové polia priamo s Európou, sú tiež na stole, povedala Elharrarová.

Izraelskí predstavitelia sa však zhodujú, že potrvá najmenej pár rokov, kým sa do Európy dostane značné množstvo izraelského plynu.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #zemný plyn #export #vojna na Ukrajine