Pokračovanie článku: Dokedy porastú ceny energií? Regulátor vydal novú prognózu (otázky a odpovede)

Môže úrad zasiahnuť a znížiť ceny energií?

Úrad upozorňuje, že nevie ovplyvniť vývoj cien energií na veľkoobchodnom trhu s energiami, a vzhľadom na aktuálnu situáciu a prognózu ďalšieho vývoja ani nemá možnosť znížiť regulované ceny za dodávku elektriny, plynu a tepla na úroveň spred septembra 2021, kedy enormne a rýchlo začali stúpať ceny elektriny a plynu na trhu.

Hoci úrad nemá žiadny dosah na vývoj trhových cien elektriny a plynu na svetových burzách, v prípade ostatných zložiek v maximálnej miere využíva všetky svoje regulačné nástroje, aby pre domácnosti zabezpečil optimálne ceny elektriny, plynu a tepla. Úrad napríklad už významne znížil tarifu za prevádzkovanie systému (TPS) zavedením prolongácie podpory pre výrobcov z obnoviteľných zdrojov energií, či zavedením pásmovej TPS.

V najbližších týždňoch a mesiacoch sa úrad zameria na regulované subjekty v elektroener­getike, ale aj v plynárenstve a teplárenstve a plánuje prehodnocovať výšku oprávnených nákladov a primeraného zisku. To sú témy, ktoré patria ku klasickej práci regulátora – hľadať úspory a rezervy v efektívnosti. ÚRSO však otvorene upozorňuje, že aj pri maximálnom znížení distribučných či prenosových poplatkov, teda ďalších zložiek koncových cien elektriny a plynu, nie je šanca na plnú kompenzáciu nárastu trhových cien, ktorému v súčasnosti čelíme.

Môžem teda ja ako občan – odberateľ aspoň niečo sám urobiť?

Na základe uvedených skutočností, v čase kedy odberatelia v celej EÚ čelia enormnému nárastu nákladov na energie a nemajú veľa možností ako riešiť situáciu zo svojej strany, prvým krokom by malo byť zefektívnenie svojej spotreby energií, prípadne hľadanie iných riešení na zníženie svojej energetickej náročnosti napríklad aj prostredníctvom alternatívnych zdrojov zabezpečenia tepla do budúcnosti. Tak ako sa to deje v celej EÚ. Inými slovami, je potrebné zaoberať sa okrem jednotkovej ceny energií aj otázkou celkového, napr. ročného nákladu na zabezpečenie energií, pričom to druhé sa dá ovplyvniť v prvom rade optimalizáciou energetických parametrov domácností, ale najmä optimalizáciou spotrebiteľských návykov. Je potrebné zdôrazniť, že najlacnejšia energia je vždy tá, ktorú spotrebiteľ nemá potrebu odobrať zo sústavy alebo siete.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #zemný plyn #elektrina #ÚRSO