Pokračovanie článku: Dokedy porastú ceny energií? Regulátor vydal novú prognózu (otázky a odpovede)

Dá sa konečne očakávať pokles vysokých cien energií?

Situácia na trhu s energiami súvisiaca s vysokým nárastom cien komodít negatívne zastihla všetkých účastníkov trhu, či už odberateľov, dodávateľov, prevádzkovateľov sústav a sietí, či iných. Pandémia a neskôr vojna na Ukrajine veľmi výrazne ovplyvnili najmä ceny elektriny a plynu, pričom tieto sa už čiastočne premietli aj do cien tepla pre rok 2022 pre odberateľov zo sústav centralizovaného zásobovania tepla (CZT).

Na začiatku roku 2022 sa očakávalo, že sa situácia ustáli, že veľkoobchodné ceny energií postupne klesnú. Avšak terajšie prognózy nenaznačujú výrazný pokles cien ani do konca roku 2024. Memorandum medzi najväčším výrobcom elektriny a štátnymi inštitúciami predpokladá zastropovanie rozhodujúcej zložky ceny za dodávku elektriny pre domácnosti pre roky 2023 a 2024, ale ostatné položky vstupujúce do koncovej ceny elektriny pre domácnosti vychádzajú zo súčasného aktuálneho stavu na veľkoobchodnom trhu.

V prípade plynu by systémovým riešením mohlo byť spojenie témy strategických zásob s poskytovaním plynu najohrozenejším skupinám. Pre ilustráciu – pri elektrine v tomto roku tvorí v prípade domácností trhová cena 47 % z koncovej ceny, pri plyne je to dokonca až 56 %.

Máme v bytovom dome kotolňu, mení sa v tomto roku niečo pre nás?

S účinnosťou od 1. apríla 2022 bol novelizovaný zákon o energetike a zákon o regulácii, ktorým bola rozšírená definícia zraniteľných odberateľov s nárokom na regulovanú cenu elektriny alebo plynu.

Píše sa v ňom, že „Okrem odberateľov v domácnosti a pôvodných malých podnikov, tak po podaní žiadosti do konca apríla tohto roka, mohli pod definíciu spadať aj vlastníci bytov, ktorých môžu zastupovať osoby vykonávajúce správu spoločného tepelného zdroja zásobujúceho daný bytový dom teplom a teplou úžitkovou vodou, a prevádzkovatelia zariadenia sociálnych služieb zapísaného do registra sociálnych služieb alebo prevádzkovatelia zariadenia sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately odoberajúci elektrinu alebo plyn pre účely týchto zariadení. Viac pre vás konkrétnych informácii dostanete u svojho dodávateľa energií.“

21 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #zemný plyn #elektrina #ÚRSO