Pokračovanie článku: Nulová daň za plyn? Návrh SaS podporil premiér Heger

Krajniak chce garantovať ceny plynu na 2 roky

Aká bude cena zemného plynu od 1. januára 2023, sa zatiaľ ešte nevie. Politici sa zhodujú len na tom, že je potrebné prijať kroky, aby boli domácnosti ochránené pred cenovým šokom. To tvrdí aj líderka Za ľudí Veronika Remišová, ktorá je však proti znižovaniu DPH. „Nechala by som to v rovine koaličnej rady. Vyjasníme si to v koalícii, a ak sa na tom zhodneme, tak to budeme komunikovať.“ Prikláňa sa však viac k zníženej DPH na základné potraviny ako k zníženiu daní pohonných hmôt.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) v rozhovore pre Pravdu v stredu oznámil, že vláda hľadá zdroje na garantované maximálne ceny plynu na dva roky. Nie je totiž možné zafixovať cenový strop dohodou s dodávateľom.

Ide o pravdu, Milan Krajniak Čítajte viac Krajniak v Ide o pravdu o zdanení firiem: Je mi jedno, že Pente budú tiecť slzy až do Dunaja

„Pred zimnou sezónou by malo byť jasné, ako pomôžeme domácnostiam s cenami plynu. Chceme ale znižovať úroveň rôznych daní takým spôsobom, aby cena pre domácnosti mohla klesnúť. Možnosti sú viaceré, spravíme to tak, aby sa na trhu nič nezmenilo, no domácnosti platili menej,“ povedal v relácii Ide o pravdu Milan Krajniak, minister práce, sociálnych vecí a rodiny.

Na ceny zemného plynu nadväzujú aj ceny tepla, teda vykurovania či už vlastným kotlom, alebo aj bytoviek, ktoré majú vlastné kotolne. Štátny tajomník rezortu hospodárstva Karol Galek ešte na jar uviedol, že hľadajú riešenie aj s regulačným úradom. „Cena plynu bude veľmi vysoká. Tu nemá zmysel klamať ľuďom. Hľadáme s regulátorom ÚRSO riešenie, ktoré predstavíme na jeseň. Chceme nájsť spôsob, aby bol čím menší nárast cien, najmä pre domácnosti,“ povedal.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #DPH #zemný plyn #Dán #Eduard Heger