Nulová daň za plyn? Návrh SaS podporil premiér Heger

Do tretice všetko dobré. Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) v stredu ponúkol tretiu alternatívu zníženia dane, ktorú požaduje na revanš za schválenie mimoriadneho zdanenia ruskej ropy pre Slovnaft. „To by bolo veľmi žiaduce. Budeme bojovať s naozaj veľkým nárastom cien plynu pre domácnosti a tam by výrazne pomohlo, keby na plyn bola od nového roku DPH nula percent,“ opísal Sulík.

26.05.2022 16:15
Eduard Heger Foto: ,
Predseda vlády Eduard Heger
debata (1)

„Európska komisia explicitne povedala ústami komisára, že na plyn môže ísť DPH dolu. Premietne sa do cien zaručene a v plnom rozsahu, pretože cena je regulovaná. Dá sa to v regulácii zohľadniť,“ pripomenul Sulík. Trvá tiež na tom, že žiadajú, aby zníženie bolo uskutočnené o rovnakú čiastku, ako sa vyberie z mimoriadnej dane, ani viac, ani menej.

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) sa po rokovaní vlády vyjadril, že návrhy Richarda Sulíka podporí. „Je načase, aby sme sa dohodli a daň z ruskej ropy pre Slovnaft schválime, ale aj sa dohodneme na tom, ako ju použijeme. Pre mňa je kľúčové ísť v súlade s programovým vyhlásením vlády, teda znižovať daňovo-odvodové zaťaženie práce a zvyšovať daňové zaťaženie spotreby, majetku či negatívnych externalít,” povedal.

Podľa Hegera je lepšie sa dohodnúť, aby daň bola schválená aj tak, ako hovorí Richard Sulík, než nič. „Musíme sa dohodnúť do konca júna a najbližšie týždne venujme tomu, aby sme dohodu našli. Dôležité je, aby vybratá suma novej dane bola adekvátna tomu, čo sa následne ľuďom odpustí,“ zdôrazňoval premiér.

Sulík reagoval, že je pripravený mimoriadne rokovať. „Pokojne nech vláda rokuje mimoriadne, aj zajtra, alebo budúcu stredu 1. júna a potom parlament v skrátenom konaní, toto je presne vec, ktorú má zmysel zrýchlene schváliť, my to podporíme,“ dodal. Ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) sme sa na tému nižšej DPH na plyn pýtali v stredu na mimoriadnej tlačovej konferencii. Odpovedal, že je zníženiu DPH zo zemného plynu otvorený, nepáči sa mu len dosah na rozpočet. „Nižšia DPH na plyn je dobrý nápad, poďme do toho. Lenže potom sme si prepočítali, že by to stálo rozpočet 390 miliónov eur,“ vyčíslil minister financií.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #DPH #zemný plyn #Dán #Eduard Heger