Sulík: 20 rokov sa tu len zvyšujú dane. Máme 10 možností, ako to zastaviť

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) ďalej bojuje za nižšie dane. Do júnovej schôdze parlamentu, kde poslanci budú opäť hlasovať o mimoriadnom zdanení Slovnaftu, totiž ostávajú tri týždne. Pred rokovaním vlády sa vyjadril, aké dane chce znižovať a reagoval aj na stredajšie odkazy Igora Matoviča (OĽANO).

26.05.2022 11:03
Richard Sulík Foto: ,
Minister hospodárstva a líder SaS Richard Sulík
debata (3)

Mimoriadne zdanenie ruskej ropy, ktorým by Slovensko získalo od Slovnaftu podľa výpočtov ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) takmer 300 miliónov eur ročne, včera parlament odložil na júnovú schôdzu. Koaliční poslanci zo SaS a Za ľudí to vysvetľovali tým, že nižšia DPH je v hre a Matovič ju pôjde vybaviť do Bruselu. Minister financií to následne v stredu podvečer odmietol.

Dodal, že on svoju časť dohody splnil a ak chce, môže o tom ďalej Richard Sulík. „Na hulváta nič zavádzať nebudeme. Ja mu držím palce, nech vyrokuje, ale nevyrokuje nič,“ krútil hlavou pochybovačne Matovič.

Minister hospodárstva vo štvrtok ráno reagoval po príchode na rokovanie vlády. „Poľsko to na 8 percent znížilo a tá daň tam platí. Okrem toho sme predložili aj ďalší návrh, aj tretí, ako sa dajú znížiť dane. Ak má byť tá DPH naozaj taký problém, hoci v Poľsko to problém nebol, tak tu máme spotrebnú daň na benzín a naftu, to je zaručene čisté, či znížiť DPH na potraviny z 10 na 5 percent. Ide mi len o to, že keď novú daň zavedieme, výnosy z nej sa vrátia znížením inej dane," zdôraznil po príchode na rokovanie vlády minister hospodárstva Richard Sulík.

Pripomenul, že strana SaS je jediná, ktorá si robí starosti ohľadom daní a je proti ich zvyšovaniu. „Je tu snaha a je tu 10 iných možností," vyhlásil s tým, že za posledných 20 rokov sa na Slovensku dane len a len zvyšovali.

„Odkedy som robil reformu v roku 2003 u Ivana Mikloša, odvtedy sa len zvyšujú. Politici zo všetkých strán, jediné na čo sa zmohli, bolo zvyšovať dane tým, ktorí tvoria hodnoty. To nemôže ísť donekonečna," povedal.

Na námietky, ktoré vzniesli napríklad poslanci Za ľudí, že takýto ústupok pomôže len ľuďom s veľkými autami, ktorí veľa tankujú, zdôraznil, že práve takíto šoféri sa najviac skladajú na zisky rafinérie. „Aj tú ruskú daň z ropy nepriamo najviac platia tí, ktorí veľa tankujú. Tam je úplne priamy, jasný súvis," dodal.

Ako tretiu možnosť zníženia dane po spotrebnej dani z palív či nižšej DPH na potraviny spomenul Sulík aj zníženie dane na plyn. Tú podporil napríklad aj minister práce Milan Krajniak v Ide o pravdu.

Ide o pravdu, Milan Krajniak Čítajte viac Krajniak v Ide o pravdu o zdanení firiem: Je mi jedno, že Pente budú tiecť slzy až do Dunaja

„To by bolo veľmi žiadúce. Budeme bojovať s naozaj veľkým nárastom cien plynu pre domácnosti a tam by výrazne pomohlo, keby na plyn bola od nového roku DPH nula percent," opísal Sulík. Matoviča sme sa na tému nižšej DPH na plyn tiež pýtali v stredu. Odpovedal, že je zníženiu DPH zo zemného plynu otvorený. „To je iná debata. Lenže aj zrušenie dane na plyn sme prepočítavali a stálo by to 300 miliónov eur, to je priveľa,” vyčíslil minister financií.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) sa po rokovaní vlády vyjadril, že návrhy Richarda Sulíka podporí. „Je na čase, aby sme sa dohodli a daň z ruskej ropy pre Slovnaft schválime, ale aj sa dohodneme na tom, ako ju použijeme. Pre mňa je kľúčové isť v súlade s programovým vyhlásením vlády, teda znižovať daňovo-odvodové zaťaženie práce a zvyšovať daňové zaťaženie spotreby, majetku či negatívnych externalít," vymenoval.

Zároveň ale podotkol, že je lepšie sa dohodnúť, aby daň bola schválená aj tak, ako hovorí Richard Sulík, než nič. „Musíme sa dohodnúť do konca júna a najbližšie týždne venujme tomu, aby sme dohodu našli. Dôležité je, aby vybratá suma novej dane bola adekvátna tomu, čo sa následne ľuďom odpustí," uzavrel premiér.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Slovnaft #Richard Sulík #Igor Matovič