Matovič koriguje vyjadrenia SaS. Zníženú DPH môže vybaviť Sulík, držím mu palce

Mimoriadne zdanenie ruskej ropy, ktorým by Slovensko získalo od Slovnaftu podľa výpočtov ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) takmer 300 miliónov eur ročne, dnes poslanci parlamentu odložili na júnovú schôdzu. Aj keď koaliční poslanci zo SaS a Za ľudí avizovali, že nižšia DPH je v hre, Matovič to v stredu podvečer odmietol. Téme sa má ďalej venovať predseda hospodárskeho výboru Peter Kremský (OĽANO) vo štvrtok.

25.05.2022 17:21
Minister financií Igor Matovič.
Minister financií Igor Matovič.
debata (14)

Líder OĽANO v stredu podvečer zvolal vlastnú tlačovú konferenciu, kde všetky tvrdenia koaličných partnerov poprel. Zdôraznil, že neexistuje možnosť sa s Bruselom dohodnúť na možnosti znížiť DPH na naftu a benzín. Dodal, že on svoju časť dohody splnil a ak chce, môže o tom ďalej Richard Sulík. „Na hulváta nič zavádzať nebudeme. Ja mu držím palce, nech vyrokuje, ale nevyrokuje nič,“ krútil hlavou pochybovačne Matovič.

Parlament mal pôvodne hlasovať o posunutí návrhu zákona o dani z výhody získanej v dôsledku osobitnej situácie na trhu s ropou do druhého čítania v stredu pred obedom. Zákon mal zaviesť pre rafinériu Slovnaft povinnosť platiť mimoriadnu daň 30 percent z cenovej výhody, ktorú jej prináša spracovanie ruskej ropy.

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) ale vyhlásil, že chcú za zvýšenú daň pre Slovnaft vyjednať zľavy z palív pre ľudí. „Prichádzame s dvoma návrhmi. Prvým je zníženie DPH na 8 percent. To pomôže len ľuďom, podnikatelia DPH neplatia. Ak by to podporu nezískalo, máme aj druhý návrh, znížiť spotrebnú daň na palivá,” vymenoval Sulík. Treťou možnosťou bolo, že novú daň budú vetovať.

Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský v stredu pre novinárov v parlamente uviedol, že strana SaS a OĽANO sa nedohodli na finálnom znení návrhu. „Náš názor je taký, že sme za to, aby Slovnaft bol zdanený touto daňou," citovala ho agentúra TASR. Sme rodina pritom podporuje aj zníženie DPH na palivá, či iné kompenzácie.

Návrh preto parlament prerokuje až na ďalšej schôdzi 14. júna. Predseda finančného výboru Marián Viskupič (SaS) pre Pravdu uviedol v stredu doobeda priblížil, že padla aj dohoda a návrh na nižšiu DPH nakoniec získal aj podporu Matoviča. Ten ho ešte v pondelok odmietol s tým, že to pravidlá Bruselu nepovoľujú. V stredu podvečer to na tlačovej konferencii zopakoval a poprial Sulíkovi šťastie, ak by sa mu ju v Bruseli podarilo vybaviť.

Minister financií Igor Matovič. Čítajte viac Matovič reaguje na SaS: Nižšia DPH na benzín je v rozpore s pravidlami EÚ. Sulíkovi dal protiponuku

„Dohodli sme sa, že v medzičase, kým zákon pôjde na júnovú schôdzu, ministerstvo financií osloví Európsku komisiu s prosbou vyrokovať individuálnu výnimku zníženia DPH na palivá na 8 percent počas trvania špeciálnej dane na ruskú ropu," uviedol Viskupič.

„Ak Európska komisia dá zelenú, pôjdeme touto cestou, ak nie, budeme hľadať iné riešenia, napríklad zniženie spotrebnej dane, alebo zníženie DPH na základné potraviny z 10 na 5 percent, čiže rovnaký výpadok, ako výber z ruskej ropy," dodal Viskupič.

Igor Matovič hovorí o dani pre Slovnaft

Igor Matovič hovorí o dani pre Slovnaft

Fotogaléria
Minister financií Igor Matovič.
Minister financií Igor Matovič.
+2Minister financií Igor Matovič.

Informácie od poslanca SaS potvrdil pre agentúry aj poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí). Ten sa vyjadril, že „časový priestor vytvorený presunutím návrhov sa využije na rokovanie v Bruseli. Je stále priestor nájsť kompromis na zníženie inej dane," uvádza TASR.

Matovič dohodu zmietol zo stola

Európska komisia v novej smernici o DPH povoľuje znížené sadzby DPH (minimum 5%) na zemný plyn, elektrinu a diaľkové vykurovanie. Znížená sadzba DPH je teraz dovolená aj na solárne panely a niektoré druhy energeticky efektívnych vykurovacích systémov. Znížené sadzby nie je možné uplatňovať na pohonné hmoty.

Iný je postoj k spotrebnej dani. Tam „komisia dovoľuje množstvo rozlíšení, znížení či výnimiek vrátane znížených sadzieb pre domácnosti a palivá. Vo výnimočných prípadoch môže Rada či členské štáty povoliť štátu minimálne sadzby, na dočasnej báze,” uviedla pre Pravdu Ingrid Ludviková zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Minister financií však na tlačovej besede v stredu podvečer poprel nielen úsilie vyjednať výnimku znížiť DPH, ale aj alternatívu, že cez neho prejde zníženie spotrebnej dane z palív.

„Zle si to prepočítali. Keby sme znížili spotrebnú daň, bude to stáť rozpočet omnoho viac, ako to, čo vyberieme na zdanení Slovnaftu, majú to nekryté,” argumentoval. Otvorený je však zníženiu DPH zo zemného plynu. „To je iná debata. Lenže aj zrušenie dane na plyn sme prepočítavali a stálo by to 300 miliónov eur, to je priveľa,” vyčísli.

Za ministrom v téme znižovania daní z palív stojí aj rezort financií. Ten sa k návrhom vyjadril, že sú jednak legislatívne bez výnimiek nepriechodné, navyše s nimi ani nesúhlasia. „Ministerstvo financií zdôrazňuje, že ceny pohonných látok nie sú regulované. Dodávatelia preto nemusia nižšiu daň zohľadniť pri cenotvorbe a premietnuť ju do cien pre spotrebiteľov. Zo skúsenosti vieme, že pri tovaroch a službách, pri ktorých sa v minulosti znižovala daňová sadzba, k zníženiu cien nedošlo, resp. zníženie ceny nebolo rovnaké ako zníženie tejto sadzby,” pripomenula hovorkyňa rezortu Michaela Lovásová.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #DPH #zemný plyn #Richard Sulík #Igor Matovič