Pokračovanie článku: Zľavy z účtov aj znižovanie daní. Takto pomáhajú s cenami palív štáty EÚ

Ako európski susedia znižujú ceny palív

Aj viaceré ďalšie krajiny Európy prijímajú sociálne balíčky, ktoré majú pomôcť ich občanom udržať si doterajší životný štandard a spotrebu na rovnakej úrovni bez toho, aby to výraznejšie pocítili aj ich peňaženky.

Poplatky za palivá znížili napríklad:

Španielsko

Zľava 20 centov za liter paliva, pričom rozdiel oproti pôvodnej cene zo 75 percent preplatí čerpačkám vláda, zvyšok ropné firmy. Opatrenie platí do 30. júna.

Francúzsko

Zľava sa bude pohybovať od 15 do 18 centov na liter paliva v závislosti od regiónu Francúzska. Suma bude závisieť od sadzby DPH v danej oblasti. V kontinentálnom Francúzsku sa DPH uplatňuje vo výške 20 %, čo znamená, že sa uplatní maximálna zľava 18 centov. Na Korzike, či v zámorí, kde je DPH nižšia, bude zľava klesať na 15 centov. Opatrenie odštartovalo 1. apríla a potrvá štyri mesiace. Francúzsku vládu, ktorá zľavu dotuje, má stáť niečo cez 2 miliardy eur a využiť ju môžu tankujúce domácnosti, ako aj podniky.

Taliansko

Znížilo spotrebnú daň z pohonných hmôt o približne 25 centov na liter. Po pripočítaní DPH vo výške 22 percent je celková zľava pre spotrebiteľa 30,5 centa za liter. Zníženie prišlo ako súčasť balíka opatrení, o ktorých premiér Mario Draghi povedal, že budú „financované nie z verejných zdrojov, ale zo strany spoločností v energetickom sektore“.

Poľsko

Znížilo DPH na benzín a diesel od 1. februára z 23 % na 8 %, čo by malo znížiť ceny motorových palív v prepočte o 15 centov na liter. Dočasné zníženie DPH bude platiť šesť mesiacov. Opatrenie je však v rozpore s usmernením Európskej únie a jeho zavedenie v inom štáte by vyžadovalo špeciálnu výnimku od Bruselu.

Nemecko

Podľa plánov SPD, Zelených a FDP budú v júni, júli a auguste dostupné mesačné lístky za 9 eur, s ktorými môžu ľudia využiť všetky autobusy a vlaky v miestnej a regionálnej doprave po celom Nemecku. Stratu príjmu má kompenzovať federálna vláda – to stanovuje zákon schválený Bundestagom. Na rovnaké obdobie sa znížia aj energetické dane na pohonné hmoty, čím sa znížia ceny benzínu asi o 0,3 eura za liter.

Maďarsko

Zastropovalo cenu benzínu aj nafty na 480 forintoch, čo je približne 1,29 eura. Efektom však bolo následné skrachovanie a zatvorenie viacerých čerpacích staníc, ktoré odmietli predávať palivá so stratou.

Česko

Znižilo aj spotrebnú daň na naftu a benzín o 1,50 českej koruny na liter. Z litra benzínu sa teraz odvádza daň 12,84 koruny a pri nafte 9,95 koruny.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #benzín #nafta #palivá