Fíni stiahli žiadosť o výstavbu jadrovej elektrárne s ruským Rosatomom

Fínske konzorcium Fennovoima v utorok oznámilo, že stiahlo žiadosť o povolenie na výstavbu jadrovej elektrárne ruskou spoločnosťou Rosatom tri týždne po tom, čo zrušilo dodávateľskú zmluvu s týmto štátnym energetickým gigantom.

24.05.2022 14:00
zelená energia, elektrina, elektráreň Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

„Fennovoima stiahla žiadosť o finálne stavebné povolenie pre elektráreň Hanhikivi 1. Teraz sa sústreďujeme na zachovanie lokality Pyhajoki," uvádza sa vo vyhlásení spoločnosti, v ktorej má Rosatom prostredníctvom dcérskej firmy 34-percentný podiel.

Sakari Kotola, riaditeľ pre PR vo Fennovoima, povedal agentúre AFP, že „v tomto štádiu nie je v pláne požiadať o nové povolenie“.

Rusko Gazprom Poľsko plyn dodávky uarus Čítajte viac Fínom zastavili Rusi plyn. Došlo k tomu po tom, ako Helsinki odmietli zaplatiť v rubľoch

Elektráreň Hanhikivi 1 energetickej skupiny Fennovoima mal dodať RAOS Project, dcérska spoločnosť Rosatomu vo Fínsku. Ale februárová invázia Ruska na Ukrajinu viedla severskú krajinu k prehodnoteniu bezpečnostných rizík v súvislosti s ruským jadrovým reaktorom.

Fennovoima vypovedala dodávateľskú zmluvu RAOS Projectu 2. mája s odvolaním sa na riziká spojené s vojnou na Ukrajine.

Predseda predstavenstva Esa Härmälä novinárom povedal, že zmluva bola zrušená pre „meškania a prieťahy a neschopnosť spoločnosti RAOS uskutočniť projekt, pričom vojna tieto riziká ešte zvýšila“.

Rosatom vtedy uviedol, že ho oznámenie prekvapilo, pričom uvedené dôvody označil za „úplne nepochopiteľné“ a pohrozil, že môže celú záležitosť postúpiť na súd.

Vedenie Fennovoimy o ukončení zmluvy s akcionármi nerokovalo.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #elektráreň #Fínsko #Rosatom