Pokračovanie článku: Nižšia DPH alebo nižšia spotrebná daň. Ako by klesla cena benzínu a nafty? Koalícia stále rokuje

Rafinéria Slovnaft by mala podľa návrhu zákona o dani z výhody získanej v dôsledku osobitnej situácie na trhu s ropou platiť mimoriadnu daň z cenovej výhody, ktorú jej prináša spracovanie ruskej ropy. Tá je v posledných mesiacoch výrazne lacnejšia ako ropa typu Brent a štát chce túto výhodu využiť na dodatočný príjem do štátneho rozpočtu.

Daň bude vo výške 30 percent. Ak by napríklad Brent stál 120 dolárov za barel a Urals 85 dolárov, tak rozdiel by činil 35 dolárov. Z tejto sumy ak odpočítame 5 dolárov (o túto sumu bola totiž lacnejšia ruská ropa aj pred vojnou), zostane 30 dolárov. Z nej sa následne zdaní 30 percent. V konečnom dôsledku by tak Slovnaft zaplatil necelých 10 dolárov za jeden barel ruskej ropy Urals.

Minister financií Igor Matovič. Čítajte viac Matovič reaguje na SaS: Nižšia DPH na benzín je v rozpore s pravidlami EÚ. Sulíkovi dal protiponuku

Ak tento návrh SaS neprejde, podľa predsedu strany a ministra hospodárstva Richarda Sulíka chce SaS zdanenie mimoriadnych príjmov z ruskej ropy v parlamente vetovať.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #ropa #Slovnaft