Pokračovanie článku: Nižšia DPH alebo nižšia spotrebná daň. Ako by klesla cena benzínu a nafty? Koalícia stále rokuje

Spotrebná daň získala opozíciu

Analytik Ján Pišta, analytik z poradenskej spoločnosti JPX návrhy SaS hodnotí pozitívne. „Ak sa štát vysporiada s poklesom príjmov, je to v princípe určite lepšie riešenie ako vymýšľať špeciálne dane. Treba sa však začať pripravovať na to, že takéto vysoké ceny palív tu budú ešte dlho a štát o chvíľu vystrieľa všetky tromfy. Toto by malo byť komunikované. Jednoducho svet sa zmenil a my sa musíme naučiť žiť nových podmienkach,” upozorňuje Pišta.

Analytik Jozef Badida z portálu energieprevas.sk však upozorňuje, že takéto návrhy pomôžu len minimálne, keďže cena na slovenských čerpačkách je takmer 1,8 eur za liter benzínu či nafty. Motoristi tak zmenu prakticky nepocítia. „Ak už máme mať nejakú výhodu z lacnejšej ruskej ropy, dávalo by zmysel zvážiť či zisk nevyužiť radšej na investície potrebné k prechodu na iný typ ropy. Úprava destilačných kolón a výstavba zmiešavacej nádrže v Slovnafte, ale aj rekonštrukcia Družby či zvýšenie kapacity Adrie si totiž vyžiadajú stovky miliónov eur,“ vysvetlil.

Minimálne sadzby pre motorové palivá
Palivo Sadzba vyjadrená za Eurocentov
Bezolovnatý benzín 1 liter 35,9
Plynový olej 1 liter 33
Petrolej 1 liter 33
LPG 1 kilogram 12,5
Zemný plyn gigajoule 2.6 Eur
   
Zdroj: Európska komisia  

Koaličný partner Za ľudí je však skeptickejší. Ekonomický expert Za ľudí Tomáš Meravý si myslí, že takýto návrh je neadresný a nespravodlivý. „Čudujem sa, že Richard Sulík najprv kritizuje neadresnosť protiinflačnej pomoci a potom predloží niečo, čo je extrémne neadresné. Zo zníženia nepriamych daní na palivá budú mať najväčší úžitok majitelia luxusných automobilov, ktorí majú najvyššiu spotrebu. Bežní ľudia cestujúci do práce električkou z toho nebudú mať nič,” povedal pre Pravdu a ponúkol tiež svoj “protinávrh”: podporiť priamo pracujúcich ľudí tak, že im zdvihnú čisté mzdy. Podpredseda strany Juraj Šeliga doplnil, že sú v strane otvorení diskusiám a verí, že na večernej koaličnej rade kompromis dosiahnu.

Zníženie spotrebnej dane na palivá je rozhodnutý podporiť aj Peter Pellegrini (Hlas). „Navrhovali sme to už vo februári, chceli sme znížiť spotrebnú daň o 20 centov na liter. Ak to teraz bude v parlamente, návrh podporíme a zahlasujeme zaň," vyhlásil Pellegrini v parlamente.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #ropa #Slovnaft