Matovič reaguje na SaS: Nižšia DPH na benzín je v rozpore s pravidlami EÚ. Sulíkovi dal protiponuku

Kto z nás by nechcel na pumpách tankovať lacnejšie, pýta sa minister financií Igor Matovič (OĽaNO). Vyhlásil, že návrh znížiť DPH na palivá dostal od SaS v nedeľu večer na koaličnej rade. Matovič v pondelok na poobedňajšej tlačovej konferencii povedal, že v súlade so smernicou Európskej rady nie je možné aplikovať nižšiu DPH.

23.05.2022 16:45
Minister financií Igor Matovič.
Minister financií Igor Matovič.
debata (30)

Na koaličnej rade v nedeľu 22. mája koaličná strana Sloboda a Solidarita (SaS) predstavila zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na všetky ropné produkty, teda naftu, benzín, oleje, na osem percent. Ide o pozmeňujúci návrh k zákonu o dani z výhody získanej v dôsledku osobitnej situácie na trhu s ropou.

Minister financií Igor Matovič Čítajte viac ANKETA: Je Matovičova daň pre Slovnaft správna? Partizánčina, ktorá kriví prostredie, možno predbehol aj EÚ

Matovič na margo SaS povedal, že „už by sme sa mohli správať, ako dospelí. Pokus dobrý, snaha sa cení“. Sulíkovcov vyzval, aby Slovensko netlačili do kúta a nevydierali nesplniteľnou podmienkou.

Minister financií Igor Matovič.
Minister financií Igor Matovič.
+2Minister financií Igor Matovič.

Minister financií hovorí, že od Slovnaftu chce už za jún vybrať 30 miliónov eur, do konca roka 180 miliónov eur. Na ďalší rok, ak bude rozdiel medzi cenou Urals a Brentu približne 35 dolárov, chce vyzbierať ďalších 300 miliónov eur. No všetko závisí od cenové rozdielu od týchto dvoch typov ropy.

Matovič zakončil tlačovku protiponukou strane SaS: vybraté peniaze od Slovnaftu chce použiť na vyššie platy lekárov či učiteľov.

O pár minút zareagovala aj strana SaS. Mrzí ju, že Igor Matovič svoje výhrady nekomunikoval najprv jej, ale ich používa na to, aby opäť raz verejne útočil na svojho koaličného partnera. „Našou snahou bolo znížiť DPH z cien benzínu a nafty na 8%. Napriek tomu, že k tomuto kroku pristúpilo Poľsko, Igor Matovič je proti. Na koaličnej rade sa dokonca rozprávalo o období do konca roka, čo by sa dalo vyjednať aj s EÚ. Sme samozrejme otvorení zníženiu či pozastaveniu akejkoľvek inej dane. Ak však nebude dohoda na znížení dane v takom rozsahu, ako sme navrhli, zavedenie dane z ropy vetujeme,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík.

Na vyššie platy sestier, lekárov a učiteľov mal podľa SaS myslieť minister financií pri príprave rozpočtu. „Navyše, predtým tvrdil, že z výnosu z dane z ropy chce financovať daňový bonus a voľnočasové poukazy, teraz tvrdí, že tieto peniaze chce dať na vyššie platov učiteľov či sestier. Minister financií jednoducho klame, pretože zvyšovanie platov pre učiteľov a zdravotných pracovníkov blokuje už vyše roka,“ doplnil predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet Marián Viskupič.

Igor Matovič, minister financií Čítajte viac Slovnaft reaguje na Matovičovu daň. Stupňuje sa na nás tlak, prešetruje nás Protimonopolný úrad

Podľa návrhu zákona, o ktorom parlament rokuje v zrýchlenom režime, by mal Slovnaft platiť 30 percent z rozdielu z nižších cien pri nákupe ruskej ropy. SaS je proti zvyšovaniu daní, respektíve proti novým daniam.

Daň bude vo výške 30 percent. Ak by napríklad Brent stál 120 dolárov za barel a Urals 85 dolárov, tak rozdiel by činil 35 dolárov. Z tejto sumy ak odpočítame 5 dolárov (o túto sumu bola totiž lacnejšia ruská ropa aj pred vojnou), zostane 30 dolárov. Z nej sa následne zdaní 30 percent. V konečnom dôsledku by tak Slovnaft zaplatil necelých 10 dolárov za jeden barel ruskej ropy Urals.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #DPH #Slovnaft