Komisia vystavila Slovensku vysvedčenie: v daniach chce 3 hlavné zmeny

Slovenská ekonomika sa z pandémie otriasla a rast dobieha predcovidovú úroveň, pochválila Európska komisia (EK) vo výročnom vysvedčení, ktoré vystavila všetkým členským štátom a v pondelok ho odprezentovala v sídle Zastúpenia EK v Bratislave. V tomto roku dosiahne Slovensko rast 2,3 % hrubého domáceho produktu (HDP) a v budúcom roku 3,6 % HDP.

23.05.2022 14:09
Zasupenie EK na Slovensku, Šucha, Majláthová, Čech Foto: ,
Na snímke zľava ekonomická radkyňa Ľudmila Majláthová, vedúci Zastúpenia EK na Slovensku Vladimír Šucha a vedúci tímu ekonomických analýz Zdeněk Čech počas tlačovej konferencie zastúpenia EK na Slovensku k energetickej závislosti od Ruska.
debata (2)

„Je to celkom dobrá správa. Avšak minimálne tri okolité štáty, Maďarsko, Poľsko aj Slovinsko, sú na tom lepšie a rastú rýchlejšie,” upozornil vedúci zastúpenia EK na Slovensku Vladímír Šucha a poukázal na fakt, že Slovensko od roku 2015 namiesto dobiehania európskej životnej úrovne zaostáva a aktuálne dosahuje 78 až 82 % priemeru EÚ.

Aby sme tento trend mohli zvrátiť a zotavovanie zvládali lepšie aj napriek kríze, ktorú spustila vojna na Ukrajine, Komisia pripavila súbor odporúčaní. „Sú to hlavne odporúčania v oblasti daní, zvýšiť efektívnosť daňového mixu, hlavne environmentálnej dane a posilňovanie daňovej disciplíny," vymenoval Šucha.

Lívia Vašáková Čítajte viac Šéfka plánu obnovy: Najťažšie sa presadzovala súdna mapa, najdôležitejšia bola reforma vysokých škôl
Zľava: Ekonomická radkyňa EK na Slovensku... Foto: SITA, Brano Bibel
Plán obnovy, Európska komisia, EK, Zastúpenie EK, Šucha, Čech Zľava: Ekonomická radkyňa EK na Slovensku Ľudmila Majláthová, vedúci zastúpenia EK na Slovensku Vladimír Šucha a vedúci tímu ekonomických analýz stáleho zastúpenia EK na Slovensku Zdeněk Čech.

Menej daní z práce, viac z majetku

Vláda by mala podľa EK zreformovať daňový systém tak, aby bol ekonomicky efektívneší, spravodlivejší a podporoval environmentálnu a fiškálnu udržateľnosť.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Európska komisia #obnivteľné zdroje