Slovensko-poľské plynovodné prepojenie bude už čoskoro, sľubuje Sulík

Slovensko by už malo čoskoro mať prepojenú plynovodnú sieť s Poľskom. Štátny tajomník rezortu hospodárstva Karol Galek v závere týždňa vycestoval na východné Slovensko skontrolovať práce na poľsko-slovenskom plynovom prepojení vo Výrave. Ako informovalo Ministerstvo hospodárstva SR, práce sú v záverečnej fáze. Prebiehajú už posledné práce a úpravy terénu pred spustením testovacej prevádzky.

22.05.2022 14:50
Galek Sulik Prokypcak plyn rusko Foto:
Na snímke zľava štátny tajomník ministerstva hospodárstva SR Karol Galek, podpredseda vlády a minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS), generálny riaditeľ SPP Richard Prokypčák počas tlačovej konferencie ministerstva hospodárstva SR na tému Aktuálna situácia v súvislosti s dodávkami plynu 27. apríla 2022 v Bratislave.
debata (12)

„Potrubie je tak pripravené pre natlakovanie plynom, ktoré prebehne už čoskoro. Po testovaní bude môcť nové plynovodné prepojenie naplno prispieť k zabezpečeniu diverzifikácie zdrojov a k zabezpečeniu energetickej bezpečnosti Slovenska,“ konštatovalo ministerstvo.

Prepojením na poľskú sieť sa Slovensku otvára možnosť využívať celý globálny LNG systém. Prepojenie plynových systémov Slovenska a Poľska je jeden z najväčších projektov energetickej infraštruktúry na Slovensku, tvorí kľúčovú časť prioritného koridoru severojužných plynárenských prepojení v strednej a východnej Európe.

Sulík Čítajte viac Dodávky plynu pokračujú. Sulík faktúru zaplatil v eurách

Prepojovací plynovod má dĺžku približne 164 km. Na poľskej strane je to 61,3 km, dĺžka slovenskej časti je 103 km od štátnej hranice po kompresorovú stanicu Veľké Kapušany. Slovensko-poľský plynovod je už dimenzovaný aj na prepravu zemného plynu s prímesou vodíka, keďže slovenský prepravca spoločnosť Eustream sa pridal k paneurópskej iniciatíve European Hydrogen Backbone. Výstavba projektu začala na jeseň 2018 a je spolufinancovaná z európskych prostriedkov.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Slovensko #plyn