Pokračovanie článku: Rusko odpája od plynu Fínsko. Za náhradu zaplatia Američanom 460 miliónov eur

Odpojenie od ruského plynu však Fínsko dramaticky nezasiahne. Zemný plyn totiž tvorí iba približne päť percent energetického mixu škandinávskej krajiny.

Fínsko si navyše spoločne s Estónskom prenajali plávajúci terminál na skvapalnený zemný plyn. Zmluvu na 10-ročný prenájom s americkou Excelerate Energy (EE.N) podľa agentúry Reuters ohlásila v piatok fínska ministerka financií Annika Saarikko.

LNG terminál

plávajúci LNG terminál v chorvátskom Krku

Fotogaléria
Výstavba prvého chorvátskeho plávajúceho LNG...
Výstavba prvého chorvátskeho plávajúceho LNG...
Výstavba prvého chorvátskeho plávajúceho LNG...
Terminál LNG nám umožní oslobodiť sa od ruského plynu.
fínska ministerka financií Annika Saarikko

Plavidlo sa bude nachádzať na južnom pobreží Fínska a do prevádzky ho majú spustiť do konca tohto roka. Celkové náklady na projekt terminálovej lode LNG s 10-ročným prenájmom vyčíslil Gasgrid Finland na 460 miliónov eur (487 miliónov dolárov). Plávajúci terminál budú spravovať prevádzkovatelia plynárenskej sústavy Gasgrid Finland a estónsky Elering, pričom fínsky partner bude hradiť 80 % nákladov na prenájom.

Kovanda vysvetľuje, že ide o špeciálne plavidlo, ktoré bude najprv kotviť pri estónskych brehoch a následne sa presunie k fínskym brehom. Loď funguje ako zásobník zemného plynu a súčasne ako regasifikačná jednotka, kde skvapalnený plyn získava opäť svoje plynné skupenstvo, aby mohol byť prepravovaný plynovodom.

Martin Bartošovič, nafta Čítajte viac Šéf Nafty Bartošovič: Objavili sme nové ložiská plynu na Záhorí, aj na východe. Pri Trnave spúšťame prieskumné vrty
Výstavba plávajúceho LNG terminálu v Chorvátsku.

© Autorské práva vyhradené

185 debata chyba
Viac na túto tému: #zemný plyn #Gazprom #vojna na Ukrajine