Rusko odpája od plynu Fínsko. Za náhradu zaplatia Američanom 460 miliónov eur

Dodávky ruského zemného plynu do Fínska sa v sobotu zastavia. V piatok to oznámil fínsky štátny energetický koncern Gasum.

20.05.2022 12:58
Sanna Marin, Annika Saarikko, Emma Kari Foto: ,
Fínska premiérka Sanna Marin (vľavo), ministerka financií Annika Saarikko (v strede), a ministerka životného prostredia a klimatickej zmeny Emma Kari (vpravo) vo fínskom parlamente v Helsinkách.
debata (185)

„Na túto eventualitu sme sa starostlivo pripravovali a za predpokladu, že nedôjde k výpadkom v prepravnej sieti zemného plynu, budeme môcť v najbližších mesiacoch zásobovať plynom všetkých našich zákazníkov," povedal generálny riaditeľ spoločnosti Gasum Mika Wiljanen. Firma chce dodávať plyn fínskym zákazníkom prostredníctvom plynovodu Balticconnector. Správu priniesli ako prvé agentúry Bloomberg a Reuters.

Rusko už cez víkend Fínsku zastavilo dodávky elektriny pre problémy s platbami, keďže sankcie, ktoré uvalili západné štáty na Moskvu za inváziu na Ukrajinu, viedli k vylúčeniu významných ruských bánk z medzibankového platobného systému SWIFT.

Podľa českého ekonóma Lukáša Kovandu odpojenie od ruského plynu môže byť aj súčasťou rozsiahlejšej odvety Kremľa za vstup Fínska do NATO. Helsinki prihlášku podali tento týždeň. Rusko však už skôr varovalo, že takýto krok predstavuje „hrubú chybu, ktorá bude mať ďalekosiahle konsekvencie“.

Richard Sulík, Ide o pravdu Čítajte rozhovor Sulík v Ide o pravdu: Matovič mi sľúbil, že daň z ropy stiahne. Rusku sme za plyn už zaplatili

Hlavným dôvodom, prečo Kremeľ odpája Fínov, je ale odmietnutie platby v rubľoch. V tomto nasledujú príklad Poľska a Bulharska, ktoré tiež na platbu v rubľoch nepristúpili, pričom im Putin plyn už v apríli vypol.

„Väčšina krajín EÚ však na platbu v rubľoch zrejme pristúpi. Veľké energetické podniky EÚ – taliansky Eni, nemecký Uniper či rakúsky OMV – si buď už rubľový účet v ruskej štátnej Gazprombanke zriaďujú, alebo tak urobiť chcú. A to napriek tomu, že Európska komisia má taký krok za porušenie sankcií EÚ proti Rusku," hovorí Kovanda s tým, že stanovisko zatiaľ komisia deklaruje iba verbálne, nie písomne.

„Ide zjavne o taktické mlčanie, ktoré vlastne signalizuje, že Brusel privrie očí nad tým, že si odberatelia z EÚ zriadia rubľový účet a začnú platbu v ruskej mene," dodáva ekonóm.

© Autorské práva vyhradené

185 debata chyba
Viac na túto tému: #zemný plyn #Gazprom #vojna na Ukrajine