Účty v Gazprombank má už 27 štátov, tvrdí ruský vicepremiér Novak

Polovica z 54 zákazníkov Gazpromu si otvorila účty v Gazprombank, uviedol ruský vicepremiér Alexander Novak. Moskva totiž požaduje takúto schému platieb za plyn, v rámci ktorej sa platby konvertujú na ruble.

19.05.2022 11:25
Gazprom Foto:
Gazprom
debata (23)

Rusko v apríli zastavilo dodávky plynu do Bulharska a Poľska, pretože obe krajiny odmietali požiadavku týkajúcu sa platieb v rubľoch. Fínsky štátny energetický koncern Gasum odmietol prejsť na nový systém platieb a tento týždeň vyhlásil, že nechá spor s Gazprom Export týkajúci sa platieb v rubľoch rozhodnúť v arbitrážnom konaní.

Novak vo štvrtok uviedol, že niektoré veľké firmy už zaplatili za ruský plyn v súlade s novou schémou a že Moskva čoskoro bude vedieť, ktoré firmy takto zaplatili a ktoré to odmietli.

Takmer všetky dodávateľské kontrakty odberateľov z Európskej únie (EÚ) s Gazpromom počítajú s platbami v eurách alebo dolároch. Ruský prezident Vladimir Putin koncom marca vydal dekrét, v ktorom požaduje platby za plyn v rubľoch, pričom v rámci nového mechanizmu sa od odberateľov požaduje otvorenie účtov v Gazprombank.

Martin Bartošovič, nafta Čítajte viac Šéf Nafty Bartošovič: Objavili sme nové ložiská plynu na Záhorí, aj na východe. Pri Trnave spúšťame prieskumné vrty

Európska komisia (EK) minulý týždeň aktualizovala svoje usmernenie týkajúce sa spôsobu platieb za ruský plyn. Podľa usmernenia sankcie nebránia odberateľom, aby si otvorili účet v Gazprombank. Firmy môžu platiť za ruský plyn, pokiaľ sa platby uskutočnia v menách uvedených v existujúcich kontraktoch a deklarujú dokončenie transakcie v momente úhrady v tejto mene.

EK požaduje od importérov, aby jasne deklarovali, že považujú svoje záväzky v rámci existujúcich kontraktov za uhradené, keď zaplatia v eurách alebo dolároch. To znamená, že po uhradení platby v uvedených menách už nemajú ďalšie záväzky a nemusia nijakým spôsobom prichádzať do styku s ruskou centrálnou bankou, na ktorú sa vzťahujú sankcie a ktorá môže byť zapojená do konverzie eur na ruble.

„Aktuálne sú splatné úhrady za plyn v rámci veľkých kontraktov," uviedol Novak. „Máme informácie, že niektoré veľké spoločnosti si už otvorili účty a zaplatili a sú pripravené platiť načas. V najbližších dňoch budeme mať k dispozícii konečný zoznam tých, ktorí zaplatili v rubľoch a ktorí to odmietli.“

23 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #zemný plyn #Gazprom #vojna na Ukrajine