Perzský záliv ťaží zisky z ropnej krízy. Európskemu trhu však pomáha len jeden emirát

Perzský záliv ťaží z rastu cien energií. Tomu, aby arabské krajiny vykompenzovali stiahnutie ruskej ropy z medzinárodných trhov, ale stoja v ceste prekážky.

19.05.2022 10:32
ropa Foto:
Ilustračné foto
debata

Hoci sa svet snaží o diverzifikáciu energetických zdrojov, uhľovodíky predstavujú stále hlavný zdroj príjmov krajín Perzského zálivu. Produkcia uhľovodíkov napríklad predstavuje približne 30 % HDP Spojených arabských emirátov, 40 % Kataru a Saudskej Arábie, 20 % v Bahrajne a 45 % v Kuvajte a Ománe. Vyššie ceny ropy by tak mali umožniť týmto krajinám zvýšiť výdavky a investície v rámci verejného sektora v celom regióne.

„Napriek tomu v súčasnej situácii, kedy sa najmä Európa snaží odpútať od ruských energetických zdrojov, je stále nepravdepodobné, že by ich dokázali vykryť krajiny Perzského zálivu. Dôvodom sú ich dlhodobé kontrakty s inými regiónmi,“ upozorňuje na základe analýzy Coface generálny riaditeľ Coface pre Slovenskú republiku a Česko Ján Čarný. Nadnárodná spoločnosť je globálnym lídrom v poistení pohľadávok firiem a manažovaní ich kreditného rizika.

Martin Bartošovič, nafta Čítajte viac Šéf Nafty Bartošovič: Objavili sme nové ložiská plynu na Záhorí, aj na východe. Pri Trnave spúšťame prieskumné vrty

Príjmy z ropy pomôžu neropným sektorom

Vyššie ceny energií podporia v krajinách Perzského zálivu aj nálady v súkromnom sektore, čo pomôže zvýšiť investície do neropných aktivít. Údaje PMI naznačujú, že rast produkcie zostáva silný v Spojených arabských emirátoch a Saudskej Arábii. „Obe krajiny naďalej súťažia o prilákanie priamych zahraničných investícií potrebných na diverzifikáciu ich ekonomík,“ poznamenáva Ján Čarný. Očakáva sa, že rastúce príjmy z uhľovodíkov podporia aj príspevok čistého vývozu k rastu HDP, najmä v Kuvajte a Katare, kde uhľovodíky tvoria približne 90 % celkového vývozu, ako aj v Saudskej Arábii (70 %) a Ománe (65 %).

debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #zemný plyn #Perzský záliv #vojna na Ukrajine