ANKETA: Je Matovičova daň pre Slovnaft správna? Partizánčina, ktorá kriví prostredie, možno predbehol aj EÚ

Denník Pravda oslovil ekonómov a odborníkov na energetiku, čo si myslia o navrhovanej 30 percentnej dani z rozdielu medzi cenou ruskej ropy Urals a inými typmi ropy, z ktorej v súčasnosti profituje bratislavská rafinéria Slovnaft.

18.05.2022 14:02
Minister financií Igor Matovič Foto:
Igor Matovič, Pomoc rodinám
debata (20)

Ako by mala vyzerať nová daň pre Slovnaft:

  • Mala by platiť na všetku ruskú ropu spracovanú na Slovensku.
  • Napríklad ak je rozdiel medzi ľahkou ropou typu Brent a ťažkou ruskou ropou napríklad 20 amerických dolárov za barel, tak štát si z tejto sumy zoberie 30 percent. Do rozdielu medzi cenami započíta 5 eur, o ktoré bola Urals lacnejšia oproti Brentu aj pred vojnou.
  • Do rozpočtu by tak štát získal navyše od 280 do 290 miliónov eur za rok.
  • Na cenách palív by sa podľa Matoviča nová daň nemala prejaviť žiadnym spôsobom. Prísľub Slovnaftu je podľa neho taký, že udrží ceny pohonných hmôt na úrovni z posledných týždňov.
  • Matovič vypočítal, že na lacnej ruskej rope typu Urals zarába Slovnaft 150 miliónov eur mesačne.
  • Slovnaft novú daň zobral na vedomie. Spoločnosť tvrdí, že sa na firmu stupňuje tlak a prešetruje ich Protimonopolný ú­rad.
  • Návrh vláda 18. mája schválila, následne by mal návrh putovať do parlamentu v skrátenom legislatívnom konaní.
  • Novú daň by mal Slovnaft zaplatiť už za mesiac jún.

Boris Tomčiak, analytik spoločnosti Finlord

Slovnaft a materská spoločnosť MOL skutočne dosahujú veľmi vysokú ziskovú maržu, keďže spracovávajú lacnú ruskú ropu a predávajú pohonné hmoty za európske ceny. Manažment spoločnosti nebol ochotný znížiť predajné ceny produktov. Zavedenie dane na ruskú ropu je tak logický krok zo strany vlády. Zároveň sa jedná o administratívne opatrenie, ktoré sa dá jednoducho implementovať.

Čo sa týka koncových cien pre motoristov, tak u nich je očakávame v najbližších dvoch týždňoch mierne zvýšenie. Po zavedení dane by vláda mala monitorovať vývoj veľkoobchodných cien na Slovensku v porovnaní s Európou. Je možné že Slovnaft bude mať tendenciu preniesť časť dane do koncových cien.

Slovnaft rafinéria
Slovnaft rafinéria
+14Slovnaft rafinéria

Karel Hirman, energetický analytik

Nepoznám detaily, ale znie to zatiaľ rozumne. Možno predbehol nakoniec rozhodnutie EÚ, ktoré by tak mohlo vyriešiť vetu Maďarska voči embargu a nezmyselné požiadavky Budapešti na odškodnenie vo výške 15 miliárd eur za vymyslené škody na maďarskom hospodárstve a MOLe. Ale diabol sa ukrýva v detailoch, tak uvidíme po predložení konkrétneho a uceleného návrhu.

Ján Pišta, analytik spoločnosti JPX

Na jednej strane Matovič len kopíruje Sulíka, keď ten pred časom rovnako vydieral Slovenské elektrárne, no na druhej strane Slovnaft generuje väčšie zisky, než s akými povodne kalkuloval a to vďaka vojne na Ukrajine a tak mu na ne populisti radi siahnu, aby si mohli kupovať voličov. Navyše majú dobrý argument, ktorý ani nemusia vysloviť a ktorým je nemorálnosť toho, ako boli tie peniaze získané. Kto by odolal? Možno len človek so silnými morálnymi zásadami.

Takáto partizánčina len kriví podnikateľské prostredie. Veď kto už len bude investovať v krajine, kde mu hrozí, že ak sa mu bude dariť, príde štát a za jeho úspech ho „odmení“ špeciálnou daňou.

Nemorálnosť vysokých ziskov, ktoré bude Slovnaft zrejme generovať ešte vo vyššom objeme aj po uvalení embargo na ruskú ropu, ak z neho dostane Slovensko výnimku, však vytvára zaujímavú dilemu. Na jednej strane velí podnikateľský duch zarábať, ak neporušujem zákony a pravidlá, na druhej strane, zarábať vďaka vojne a teda na utrpení nevinných ľudí, to nie je morálne … ako sa v tom vyznať?

Riešenie tejto dilemy môže byť v použití týchto ziskov v prospech Ukrajiny. Ona trpí vo vojne a keď na tom niekto zarába, nech to utrpenie aspoň skráti nákupom zbraní, alebo zmierni vo forme pomoci utečencom a aj Ukrajincom, ktorí zostali doma a trú oveľa väčšiu biedu, ako veľká väčšina slovenských rodičov, ktorým chce Matovič zisky Slovnaftu zrejme deliť.

Michal Lehuta, makroekonóm VÚB banky

Všeobecne dane na takzvané windfall zisky (náhodne „priviate“ firmám špeciálnymi okolnosťami) nie sú veľmi ekonomicky škodlivé a možno povedať, že tiež zvyšujú daňovú spravodlivosť, keďže znižujú vplyv náhody na ziskovosť rôznych podnikov. Uvažujú o nich vážne aj iné európske krajiny, napríklad Spojené kráľovstvo.

Stanislav Pánis, analytik J&T banky

Zvyšovanie daní na strane spracovateľov ropy bude prirodzene vytvárať tlaky na ich posun aj do konečných cien palív. Špeciálne v dnešných časoch, keď rafinačná kapacita Západu klesá najmä v dôsledku sprísňovania environmentálnych regulácii a presadzovania naivnej uponáhľanej zelenej energetickej politiky, oproti predkovidovým úrovniam o takmer dva milióny barelov denne, a nestíha rastúcemu dopytu po palivách a najmä po nafte, ktoré sú na rekordných úrovniach.

Jednoducho povedané, mnohé rafinérie na Západe sú zatvárané, keď nedokážu plniť prísne envirokritériá respektíve nedokážu konkurovať tým ázijským. Rafinačná kapacita Západu je pri rýchlom raste dopytu po rope nedostatočná, čo sa prejavuje v raste marží. Duplom, ak sú vývozy palív z Číny obmedzované a západní obchodníci už uvalili samosankcie na ruskú ropu ako aj na ruskú naftu, ktorá tvorila značnú časť európskej spotreby.

Už teraz vidno, že rafinačné marže v Spojených štátoch, ale aj v Európe rastú v ostatnom čase na rekordné úrovne, keď rast čistých veľkoobchodných cien palív je vo všeobecnosti rýchlejší rast cien samotnej ropy. Teda nárast marží sa netýka len niektorých rafinérií nakupujúcich lacnejšiu ruskú ropu a predávajúcich palivá za rotterdamské ceny.

Zavádzanie špeciálnych daní zároveň znamená vyslanie negatívneho signálu pre investorov, že ak ktorémukoľvek z nich bude nadštandardne dariť, bude čeliť dodatočnému zdaneniu. Ide o recept ako ich demotivovať a odplašiť zo Slovenska s negatívnymi dopadmi na ekonomický rast.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Slovnaft