Matovič vytiahol ďalšie eso z rukáva. Extra zdaní Slovnaft, prejaví sa to na pumpách?

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) navrhuje zaviesť voči bratislavskej rafinérii Slovnaft novú mimoriadnu daň. Povedal to v utorok na tlačovej konferencii. Do rozpočtu by tak štát získal od 280 do 290 miliónov eur. Je to návrh, s ktorým príde minister financií v stredu na vládu. Následne by mal návrh putovať do parlamentu v skrátenom legislatívnom konaní.

17.05.2022 16:29 , aktualizované: 20:42
matovic ropa Foto:
Minister financií Igor Matovič
debata (124)

Pozrite si tlačovú besedu Igora Matoviča:

Novú daň by mal Slovnaft zaplatiť už za mesiac jún. Sadzba dane by mala byť 30 % z rozdielu cien a bude platiť na všetku ruskú ropu spracovanú na Slovensku. To znamená, že ak je rozdiel medzi ľahkou ropou typu Brent a ťažkou ruskou ropou napríklad 20 amerických dolárov za barel, tak štát si z tejto sumy zoberie 30 percent.

Rafinéria dlhodobo argumentuje, že v porovnaní s krajinami EÚ máme najlacnejšie palivá bez daní. Práve preto, že nakupuje ťažkú ruskú ropnú zmes Urals s asi 30 percentnou zľavou oproti ľahšej zmesi Brent.

Ako sa nová daň prejaví na cenách benzínu a nafty? V krátkodobom horizonte zrejme nijako. Matovič hovorí, že mu dal Slovnaft verejný sľub, že súčasné ceny nebude zvyšovať. Súčasné ceny benzínu a nafty sa pohybujú v okolí 1,8 eur za liter.

Igor Matovič Čítajte viac Matovič sľubuje pomoc s cenami benzínu, Sulík sa na to vykašľal. Avizuje dohodu so Slovnaftom

Matovič nazval mimoriadnu daň „príspevkom“, o ktorý sa bude musieť Slovnaft podeliť so štátom. Vyhlásil, že ide o „džentlmenskú dohodu“.

Vybrané peniaze zo špeciálnej dane by mali ísť aj na Matovičovu rodinnú politiku, respektíve rozvoj detí.

Slovnaft reaguje

Denník Pravda oslovil aj rafinériu Slovnaft. Spoločnosť Slovnaft bude podľa jej hovorcu Antona Molnára aj naďalej uplatňovať svoju cenotvorbu na základe trhových princípov, na základe vývoja na medzinárodných ako aj lokálnych trhoch, v súlade s princípmi hospodárskej súťaže.

Slovnaft rafinéria
Slovnaft rafinéria
+14Slovnaft rafinéria

"Budeme postupovať tak, aby konkurenčné prostredie na trhu s palivami bolo na Slovensku naďalej zachované. To znamená, aby voľný obchod s motorovými palivami mohol prúdiť smerom na Slovensko, ale aj zo Slovenska,“ napísal v stanovisku.

Veto strany SaS

Nová daň narazila na SaS. Tá je zásadne proti akejkoľvek novej dani. Platí to aj v prípade novej dane Igora Matoviča z ruskej ropy, ktorá by viedla k zvýšeniu cien pohonných hmôt na Slovensku.

„Tento návrh ministra financií sme nemohli doteraz vetovať, pretože sme sa o novej dani dozvedeli až z tlačovej besedy. Veto si však uplatníme, pretože táto daň s istotou povedie k vyšším cenám benzínu a nafty. Igor Matovič sám priznal, že takúto daň nezaviedla žiadna krajina v Európe a on prišiel s týmto nápadom ako prvý. Je absurdné, že si myslí, že práve on vyrieši ceny pohonných hmôt. Konať by mal jednoznačne Protimonopolný úrad SR, avšak menovanie nového predsedu, ktorý bol zvolený výberovým konaním, Igor Matovič bezdôvodne blokuje. Ak minister financií predloží zajtra na vládu svoje návrhy, ktoré zvyšujú dane a povedú k vyšším cenám pre obyvateľov, budeme to považovať za vážne porušenie koaličnej zmluvy,“ uviedol predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík.

„SaS je všeobecne proti zvyšovaniu daní. Ak sa ma na nejakej novej dani vybrať viac, žiadame aby o rovnakú sumu klesla občanom iná daň. Najlepšie taká, ktorá priamo zníži daňovo – odvodové zaťaženie ľudí, ktorí tvoria hodnoty. Vymýšľať stále nové výdavky a tie financovať novými daňami je cesta do pekla,“ reaguje pre Pravdu za stranu SaS expert na ekonomické veci Peter Cmorej.

Odborník na energetiku Karel Hirman tvrdí, že nepozná detaily návrhu, no Matovičov návrh vyzerá zatiaľ rozumne. „Možno nakoniec predbehol rozhodnutie Európskej únie, ktorá by tak mohla vyriešiť veto Maďarska voči embargu,“ tvrdí analytik. Dodáva však, že diabol je ukrytý v detailoch a preto si chce počkať až bude Matovičov návrh na papieri.

© Autorské práva vyhradené

124 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovnaft