Blíži sa 20. máj a Putinova požiadavka zaplatiť v rubľoch. Sulík už vie, ako s tým Slovensko naloží

Slovensko bude za plyn platiť tak, že bude tiecť aj naďalej. Zdôraznil to v utorok na tlačovej konferencii minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). SR podľa jeho slov zaplatí v eurách na euroúčet do Gazprombanky, kde to bude prekonvertované na ruble a tie pôjdu ďalej do Gazpromu. Vyhlásil, že spoločnosť Slovenský plynárenský priemysel (SPP) už dostala od neho pokyn to takto urobiť.

17.05.2022 15:17
Richard Sulík Foto:
Minister hospodárstva Richard Sulík
debata (30)

„S tou ďalšou operáciou my už nič nemáme, pre nás je rozhodujúce to, že my platíme v eurách do Gazprombanky,“ skonštatoval Sulík. Priblížil, že v pondelok (16. 5.) podpísal tzv. rozhodnutie jediného akcionára a SPP dostal pokyn na takýto postup.

Vladimír Soták Čítajte viac Soták o dodávkach plynu: Ak nebudú, odstavíme ekonomiku, urobte to a národ vás zmelie

Zopakoval, že spraví všetko pre to, aby plyn na Slovensko neprestal tiecť. Podotkol, že tento aj minulý týždeň tiekli nadpriemerné množstvá. „Napriek tomu, že jedna prečerpávacia stanica na Ukrajine bola zavretá, tak ruská strana ten spôsobený výpadok nahradila a plyn nám tečie cez Lanžhot, teda zo západu, z Čiech, ale je to ruský plyn,“ dodal. Predpokladá, že to je plyn, ktorý priteká cez Nord Stream 1.

„Gazprom má dlhodobo rezervovanú kapacitu na prepravu plynu cez Slovensko s klauzulou ship-or-pay, čiže musí za ňu platiť i keby nič neprepravoval. Z tohto dôvodu, ak nejde o nejakú výnimočnú situáciu, nie je ani ekonomické, aby dokupoval v aukciách krátkodobejšiu, a teda drahšiu kapacitu, napríklad na mesiac jún. V tomto prípade teda nejde o nič výnimočné, čo by malo znepokojovať verejnosť,“ tvrdí pre Pravdu Jozef Badida, analytik portálu energieprevas.sk.

Andrej Lednár zo spoločnosti Prvá energetická tvrdí, že obmedzenie dodávok cez plynovod Jamal bola odpoveďou na sankcie voči spoločnosti EuRoPol GAZ, ktorá spravuje časť plynovodu v Poľsku. „Keďže sa jedná o jeden z najdôležitejších plynovodov dlhodobé odstavenie by mohlo spôsobiť problémy. Na druhej strane, práve Jamal sa stal jedným z nástrojov vydierania Európy už v roku 2021, keď bol opakovane pozastavený, alebo znížený tranzit pre nepodložené opravy,“ myslí si odborník.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #SPP #Richard Sulík