Podnikateľ Soták a jeho Klub 500: je nám jedno, v akej mene za plyn zaplatíme, ale musí k nám prúdiť

Zástupcovia slovenského priemyslu vyzývajú predstaviteľov štátu, aby zabezpečili dostatok plynu pre chod slovenskej ekonomiky. Ako zdôraznil predseda Klubu 500 Vladimír Soták, vláda, parlament, ako aj minister hospodárstva by mali urobiť všetko pre bezproblémový chod slovenskej ekonomiky a výroby našich fabrík.

17.05.2022 11:39
Vladimír Soták Foto:
Predseda Klubu 500 Vladimír Soták
debata (44)

„Prosím vládu, parlament a ministra hospodárstva, aby urobili všetko preto, aby plyn bol,” odkázal kompetentným Soták. Zároveň pripomenul všetkým tým, ktorí hovoria o nutnom odpojení od ruského plynu, či sú ochotní niesť za tento krok aj následnú zodpovednosť. „Oni si nevedia predstaviť, čo to znamená, odstaviť fabriky,” skonštatoval.

Martin Bartošovič, nafta Čítajte viac Šéf Nafty Bartošovič: Objavili sme nové ložiská plynu na Záhorí, aj na východe. Pri Trnave spúšťame prieskumné vrty

Podľa predsedu Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory Petra Mihóka, majú firmy základnú požiadavku a tou je, aby štát zabezpečil riadne fungovanie ekonomiky a dostatok energetických zdrojov. „Z pohľadu firiem aj štátu je absolútne za jedno, v akej mene budeme platiť za dodávky plynu alebo iných energetických nosičov,” poukázal.

Ako pripomenul výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor, závislosť Slovenska na ruskom plyne dosahuje úroveň 85 percent, viac ako polovica plynu pritom smeruje do priemyslu. Čo sa týka možného nahradenia celého ruského plynu LNG, odhadované náklady na vybudovanie infraštruktúry sa odhadujú na takmer 50 mld. eur.

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Klub 500