Bulharsko si objednalo tankery s plynom z USA, ich cena prekvapila

Bulharsko začne od júna dostávať od USA skvapalnený zemný plyn (LNG). Uviedla to v stredu bulharská vláda.

12.05.2022 08:31
lod Foto:
Tanker s LNG
debata (280)

Americké dodávky by mali pomôcť Bulharsku po tom, ako ruský plynárenský koncern Gazprom balkánskej krajine a s ňou aj Poľsku zastavil koncom apríla dodávky plynu. Dôvodom bolo, že štáty sa odmietli prispôsobiť ruskej požiadavke platiť za dodávky plynu v rubľoch. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

VIDEO: Sulík reaguje na prerušenie plynu v kľúčovom bode na Ukrajine

Video

USA a Bulharsko uzatvorili dohodu počas schôdzky bulharského premiéra Kirila Petkova a americkej viceprezidentky Kamaly Harrisovej vo Washingtone. „Od júna by sme mali začať dostávať LNG z USA, a to za cenu nižšiu, než akú si účtuje Gazprom,“ uviedla bulharská vláda bez ďalších podrobností.

zásobník, plyn, potrubie Čítajte viac Sulík: Situácia s plynom je na Slovensku stabilná, to isté platí aj pre ropu. Zásobníku sú všetky naplnené

Bulharsko spotrebuje ročne približne 3 miliardy kubických metrov (m3) plynu. Z tohto objemu viac než 90 % dovážalo z Ruska.

S cieľom nahradiť výpadok dodávok z Ruska Bulharsko začalo rokovať o zvýšení dodávok suroviny s Azerbajdžanom, ako aj o dodávkach LNG prostredníctvom terminálov v Grécku a Turecku. Zároveň vyzvalo na spoločné nákupy plynu v rámci Európskej únie.

280 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #plyn #Bulharsko