Sulík: Situácia s plynom je na Slovensku stabilná, to isté platí aj pre ropu. Zásobníku sú všetky naplnené

Situácia so zásobovaním plynom a ropou je stabilná, nie sú žiadne informácie ani indície o tom, že by malo prísť k obmedzeniu dodávok a problémom. Po stredajšom rokovaní vlády to uviedol minister hospodárstva SR a podpredseda vlády Richard Sulík (SaS).

11.05.2022 12:15
zásobník, plyn, potrubie Foto: ,
Ilustračná fotka
debata (6)

Plyn tak na Slovensko podľa Sulíka prúdi podľa dohodnutých objemov a v súlade s platnými zmluvami. „Na Ukrajine bol síce pre situáciu v oblasti zatvorený jeden vstupný bod plynovodu z Ruska, ale druhý pokračuje v prevádzke. V tejto chvíli nie je teda dôvod na obavy, situácia je stabilná, plynu je dostatok a pokračuje sa v plnení zásobníkov na budúcu vykurovaciu sezónu,“ zdôraznil minister hospodárstva. Zároveň pripomenul, že plyn k nám prúdi nielen z Ukrajiny, ale aj smerom z Česka cez stanicu Lanžhot.

Podobná je podľa Sulíka aj situácia v dodávkach ropy, kde každú hodinu priteká okolo 1000 m3. „Naďalej platí, že strategické zásoby ropy štátu sú na 95 dní,“ pripomenul Sulík s tým, že ďalšie zásoby má rafinéria Slovnaft a prepravca ropy Transpetrol. „Aj tu platí, že situácia je stabilná a nemáme žiaden dôvod si myslieť, že by malo dôjsť k obmedzeniu dodávok,“ dodal minister.

Sulík stále trvá na troch rokoch

Minister hospodárstva Richard Sulík trvá na troch prechodných rokoch pri embargu na zákaz dovozu ruskej ropy. Podľa ministra je to najvýhodnejšie pre Slovensko.

O tom, koľko nakoniec prechodných rokov dostane Slovensko, rozhodujú v súčasnosti premiéri krajín EÚ. „Považujem za veľkú chybu to skracovať. Ukrajine to nepomôže a nám to vie významne uškodiť. Ak však premiér Heger spoločne s ostatnými premiérmi príjme iné politické rozhodnutie, budem to rešpektovať ako rozhodnutie premiéra, ktorému som podriadený a ktorému slúžim,“ povedal po stredajšom rokovaní vlády Sulík.

Energy Europe Pipelines plynovody plyn potrubie Čítajte viac Ukrajina zastaví tranzit plynu do Európy cez kľúčový bod

Podľa premiéra Eduarda Hegera sa chce Slovensko odpojiť od ruskej ropy čo najskôr, ako to bude možné. „Náš postoj je, čo najskôr, ale musí to byť technicky zrealizovateľné. Prepočítavajú sa kapacity a vyslovene sa napočítava, ako rýchlo sa vieme od ruskej ropy odpojiť,“ povedal po stredajšom rokovaní vlády Heger s tým, že v najbližších dňoch by malo byť známe, na aké dlhé obdobie dostane Slovensko odklad od embarga na zákaz dovozu ruskej ropy.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #plyn