Po Maďarsku sa vzoprela sankciám ďalšia krajina. Bulhari chcú výnimku, inak budú dohodu torpédovať

Bulharsko nepodporí nový balík sankcií Európskej únie proti Rusku, ak krajina nedostane výnimku z navrhovaného embarga na dovoz ruskej ropy. Uviedol to v nedeľu večer (8. 5.) po rokovaniach EÚ podpredseda bulharskej vlády Asen Vasilev.

09.05.2022 10:04
nemecko ropa rafinéria Foto: ,
ilustračná fotka
debata (39)

Krajiny Európskej únie (EÚ) zatiaľ ani po niekoľkých dňoch rokovaní nenašli kompromis v otázke embarga na ruskú ropu, podľa agentúry Reuters však počas nedele urobili pokrok. V rokovaniach sa bude pokračovať s cieľom nájsť čo najvhodnejšie riešenie pre krajiny najviac závislé od dovozu ruskej ropy.

„Rokovania budú pokračovať zajtra aj v utorok,“ povedal v nedeľu Vasilev pre bulharskú televíziu BNT. Ako dodal, pozícia Bulharska je jasná. „Ak sa niektorým krajinám dá výnimka, potom ju požadujeme aj my. V prípade, že Bulharsko výnimku nedostane, sankcie nepodporíme. Vzhľadom na súčasné rokovania však neočakávam, že by to došlo až do takejto situácie,“ dodal.

Maďarsko ďalej blokuje dohodu členských štátov Európskej únie (EÚ) o embargu na ruskú ropu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

Energy Europe Pipelines plynovody plyn potrubie Čítajte viac Odpor proti embargu na ruský plyn silnie. Ozval sa ďalší sused Slovenska

Nedeľňajšie rokovania predstaviteľov členských štátov EÚ o novom balíku sankcií proti Rusku sa skončili bez dohody. Maďarsko totiž ďalej blokuje návrh Európskej komisie (EK), ktorý počíta s postupným zákazom dovozu ruskej ropy, uviedli zdroje oboznámené so záležitosťou. Rokovania by mali pokračovať v najbližších dňoch.

EÚ chcela mať pripravený nový balík sankcií pred ruskou vojenskou prehliadkou pri príležitosti Dňa víťazstva Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom, ktorá sa bude konať v pondelok (9. 5.) na Červenom námestí v Moskve. Očakáva sa, že na oslave bude ruský prezident Vladimir Putin hovoriť o invázii na Ukrajinu.

Aktuálny návrh EK počíta s tým, že Maďarsko, Slovensko a Česko by dostali dlhší prechodný čas, kým zastavia dovoz ruskej ropy. Viac času požadovali aj Chorvátsko a Bulharsko. Ostatné krajiny by mali import ruskej ropy zastaviť do konca tohto roka, pričom dovoz ropy by sa mal zastaviť do šiestich mesiacov a dovoz ropných produktov do ôsmich.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Bulharsko #embargo #Ruská ropna