Matovič si brúsi zuby na zisky Slovnaftu. Kedy sa dočkáme zastropovaných cien benzínu a nafty?

Ceny palív sa možno už čoskoro zastropujú aj na Slovensku. Rokovania o tejto téme potvrdil aj predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. „Nikdy nezarábali také extrémne peniaze ako teraz,“ vyhlásil Kollár o rafinérii Slovnaft. Viac detailov však odmietol prezradiť.

08.05.2022 18:15
Igor Matovič Foto: ,
Igor Matovič
debata (26)

Ministerstvo financií pod vedením Igora Matoviča (OĽaNO) detaily odmietlo komentovať. Práve rafinéria Slovnaft, ktorá spadá pod maďarský petrochemický gigant MOL, púta najväčšiu pozornosť. Jeho marže a zisky si všimli aj ministri slovenskej vlády. Prednedávnom minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) povedal, že si vie predstaviť jeho vyššie zdanenie. Najnovšie sa k nemu pridal aj Matovič. Vyhlásil, že sa stretol so šéfom Slovnaftu Oszkárom Világim a s podpredsedom maďarskej vlády Péterom Szijjártóom, aby zo ziskov Slovnaftu profitovali aj bežní ľudia.

„Nechceme, aby si Slovnaft užíval lacnú ruskú ropu. O tejto veci so Slovnaftom rokujem. Nepotrebujem o tom kvákať do médií vopred, ale už dnes viem, že máme predrokovanú dosť zásadnú dohodu, ktorá, myslím, bude výhodná pre ľudí na Slovensku,“ povedal Matovič. Slovnaft tvrdí, že Világi bol u Matoviča vysvetľovať, ako sa robí cenotvorba palív.

Igor Matovič Čítajte viac Nechceme, aby ste si užívali lacnú ruskú ropu, odkázal Matovič Slovnaftu

Rezort ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) zase denníku Pravda odkázal, že komentovať pracovný program iných členov vlády nebude. Matovič sľubuje predstaviť zdanenie približne 100 vysokoziskových spoločností v stredu na vláde. Či medzi nimi bude aj Slovnaft, kompetentní odmietli komentovať.

Hovorca Slovnaftu Anton Molnár tvrdí, že spracovávanie ťažkej ruskej ropy Urals, ktorá sa obchoduje s výraznou zľavou, už dnes slovenskí vodiči pociťujú v peňaženkách. Bráni sa, že rafinéria toto premieta do konečných cien na čerpačkách a dokonca máme lacnejšie palivá ako krajiny, ktoré tiež spracúvajú obdobný typ ropy. Podľa Molnára ak porovnáme ceny palív po celej Európe bez zdanenia, tak Slovensko patrí k najlacnejším krajinám. V súčasnosti je ruská ropa Urals lacnejšia oproti typu Brent zhruba o 35 dolárov za barel.

Na druhej strane je fakt, že sa spoločnosti MOL darí. Svedčia o tom aj najnovšie finančné údaje. V prvom štvrťroku zaznamenala zisk pred zdanením, úrokmi a odpismi očistený o náklady súvisiace s precenením zásob vo výške 788 miliónov eur. Oproti predchádzajúcemu kvartálu sa zisk znížil o šesť percent.

Celková marža MOLu v amerických dolároch za... Foto: MOL Group
Marza ropa MOL Celková marža MOLu v amerických dolároch za barel ropy

Vláda Viktora Orbána zastropovala ceny benzínu a nafty na 1,27 eura za liter. V súčasnosti si tak vodiči na maďarských čerpacích staniciach užívajú približne o 50 centov lacnejší benzín ako vodiči na Slovensku. V Poľsku zase vláda znížila DPH na pohonné hmoty z 23 % na 8 %, čo stlačilo ceny palív v prepočte o 15 centov na liter.

Sulík: Tvrdiť, že sme na jednej lodi s Maďarskom, je lož

Matovič si pri svojich vyhláseniach o rokovaní so Slovnaftom rypol do Sulíka, s ktorým má dlho napäté vzťahy. Odkázal mu, že sa s premiérom Eduardom Hegerom (OĽaNO) nielen rozpráva, ale aj reálne koná. Ani reakcia Sulíka na seba nedala dlho čakať. Šéf rezortu hospodárstva zareagoval, že v konaní proti nadmernému zisku Slovnaftu ho zastavil Igor Matovič. A to tak, že mu vlani v zime zablokoval nomináciu na šéfa Protimonopolného úradu (PMÚ). „Dnes, keď je na stole téma vysokých ziskov rafinérie Slovnaft, by bol práve nový predseda PMÚ tým človekom, ktorý by vedel a mohol zakročiť,“ tvrdí Sulík.

„Je naivné si myslieť, že Slovnaft si sám a dobrovoľne zníži zisky. Na toto slúži PMÚ. Koaličných partnerov som presne pred mesiacom písomne informoval o tom, že by sme úplne zadarmo dokázali docieliť výrazné zníženie ceny nafty na úkor zisku rafinérie Slovnaft, možno až na úroveň ceny v Maďarsku,“ uviedol Richard Sulík. Na záver reakcie uviedol, že Világiho Slovnaftu určite v Bruseli nezachraňuje zisky.

Diskusia o zdaňovaní veľkých firiem sa odohráva na pozadí debát o embargu na ruskú ropu. Slovensko spolu s Českom a Maďarskom budú zrejme odoberať ruskú ropu aj po tom, čo sa od nej väčšina štátov Európskej únie (EÚ) úplne odstrihne. Uviedli to dva zdroje agentúry Reuters. Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) by privítal ešte dlhšie prechodné obdobie – až tri roky. Dôvodom je, že chce zabezpečiť, aby aj štáty strednej a južnej Európy mali po odpojení ruských ropovodov dostatok paliva a vyhovujúcu infraštruktúru na spracovanie ropy aj z iných zdrojov.

To sa nepáči jeho kritikom. Sulík vraj trhá jednotu EÚ a pridáva sa na stranu vlády maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý má zmierlivé postoje k Rusku. Práve režim Vladimira Putina inkasuje zhruba 660 miliónov eur od európskych štátov denne iba za ropu a ropné produkty.

Ďalším problémom v očiach expertov sú zisky samotnej rafinérie. Energetický analytik Karel Hirman preto Sulíka dokonca označil za lobistu maďarskej ropnej spoločnosti MOL, pod ktorú patrí aj slovenský Slovnaft. „Povedzme si to správne: Sulík vybavil výnimku nie pre Slovensko, ale pre MOL a Slovnaft,“ hovorí Hirman. Odborník pokračuje, že za prvé tri mesiace tohto roka niekoľkonásobne vzrástla rafinérska marža skupiny MOL a dvojnásobne zisk. „Vďaka prudkému nárastu zľavy na ruskú ropu po útoku Putina na Ukrajinu,“ pokračuje analytik.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #sankcie #Slovnaft #zastropovanie cien