Gazprom rozposlal listy klientom: Ponúka návod, ako platiť v rubľoch a neporušiť sankcie

Európski klienti spoločnosti Gazprom PJSC dostali list, v ktorom ich firma uisťuje, že môžu naďalej platiť za plyn bez porušenia sankcií, píše agentúra Bloomberg. Podľa agentúry je to najnovší náznak toho, že Rusko sa snaží nájsť spôsob, ako udržať predaj plynu Európe.

07.05.2022 15:59
Rusko Gazprom Poľsko plyn dodávky uarus Foto: ,
Muž chytá ryby pred mrakodrapom Lachta Centrum, v ktorom sídli spoločnosť Gazprom v Petrohrade.
debata (59)

Európske spoločnosti sa snažia vyriešiť, ako pokračovať v nákupe ruského plynu po tom, čo Moskva vydala požiadavku uhrádzať platby za plyn v rubľoch. Európska komisia ale upozorňuje, že takýto krok by porušil sankcie.

Poľsko a Bulharsko ako prvé ruské podmienky odmietli. Následne ich Gazprom odstrihol od dodávok plynu. Mnohé európske štáty však kľúčové termíny platieb za ruský plyn tento mesiac ešte len čakajú. Vrátane Slovenska, ktoré má platbu naplánovanú na 20. mája.

V sobotnom liste, na ktorý sa odvoláva agentúra Bloomberg, Gazprom klientov ubezpečuje, že nový príkaz zverejnený Kremľom 4. mája „objasňuje postup“ stanovený v pôvodnom dekréte o platbách za rubeľ.

Mapa plynových trás v Európe - hlavné prúdy. Foto: SITA
rusko vojna mapa plyn dovoz potrubia plynovody Mapa plynových trás v Európe - hlavné prúdy.
Martin Bartošovič, nafta Čítajte viac Šéf Nafty: Naše zásoby sú slabé. Ak prídeme o plyn z Ruska, môže to byť problém

Nie je však jasné, či nový príkaz bude stačiť na upokojenie obáv Európskej únie, ktorá uviedla, že zriadenie účtu v rubľoch a jednanie s centrálnou bankou by porušilo sankcie. EÚ na sobotný list zatiaľ nereagovala.

Nový príkaz hovorí, že cudzia mena prijatá od kupujúcich sa má zameniť za ruble prostredníctvom účtov v ruskom Národnom zúčtovacom centre.

Gazprom v liste podľa Bloombergu tiež uviedol, že príkaz zabezpečuje transparentnosť peňažných tokov od zahraničných kupcov a vylučuje možnosť zapojenia akejkoľvek „tretej strany“ do vyrovnania. Zdá sa, že uvedený postup vylučuje aj sankcionovanú centrálnu banku Sberbank.

prepravne trasy plynu klepac spnz Čítajte viac Top 5 správ týždňa: Rusko začalo Európe vypínať plyn, vlády trápia ruble aj sankcie

Prezident Vladimir Putin uvrhol trhy s plynom a tvorcov politiky do chaosu, keď vyzval na platenie plynu v rubľoch. Konkrétne, firmy dostali inštrukcie, aby si otvorili dva účty – jeden v eurách a jeden v rubľoch. Zároveň upozornili klientov Gazpromu, že platby za dodávky nebudú zaúčtované, kým neprídu v rubľoch.

EÚ však reagovala uviedla, že takýto postup dáva príliš veľa právomocí Moskve a porušuje sankcie. Preto Brusel požaduje, aby firmy z Európy platili v eurách a žiadali od ruskej strany potvrdenie, že tam transakcia končí.

© Autorské práva vyhradené

59 debata chyba
Viac na túto tému: #zemný plyn #Gazprom #vojna na Ukrajine