Šéf Nafty: Naše zásoby sú slabé. Ak prídeme o plyn z Ruska, môže to byť problém

Dodávky ropy a zemného plynu sú hlavnou témou energetiky týchto dní. O tom, či je dôvod na obavy z odstavenia ruských dodávok a aké má Slovensko záložné plány sa denník Pravda rozprával s Martinom Bartošovičom, generálnym riaditeľom Nafty.

04.05.2022 17:34
Martin Bartošovič, nafta Foto:
Generálny riaditeľ Nafty Martin Bartošovič
debata (5)

Nový dekrét prezidenta Putina, ktorý v stredu podpísal v reakcii na šiesty balík európskych sankcií, opäť mieša karty v energetike. „Medzi riadkami sa dá čítať, že budú môcť selektívne vypínať dodávky plynu do Európy," hovorí Bartošovič.

Šéf spoločnosti, ktorá je kľúčovým prevádzkovateľom podzemných zásobníkov zemného plynu na Slovensku a venuje sa aj ťažbe plynu a ropy pripomína, že momentálne sú domáce zásoby slabé. Aktuálna naplnenosť komerčnej kapacity je približne 20 percent, ďalších 15 percent navyše tvoria krízové zásoby pre domácnosti. „Sme na konci zimy, vtláčacia sezóna ešte len začala. Keby sa teda tok z Ruska náhle zastavil, môže to byť vážny problém," tvrdí.

Nafta vidí ako jedno z riešení rozšírenie domácej ťažby zemného plynu. V celom znení rozhovoru, ktorý čoskoro nájdete v denníku aj na webe sa tiež dozviete:

  • Ako funguje preprava zemného plynu, odkiaľ je najvýhodnejšie dovážať a prečo končia niektoré tankery smerujúce do Európy na iných kontinentoch?
  • Ako riešia námietky a výhrady envirorezortu a ochranárov voči novým vrtom na Slovensku a prečo posielajú finančné dary obciam, v ktorých chcú ťažiť?
  • Sú ochotní garantovať domácnostiam nižšie ceny plynu, ak ho vyťažia na Slovensku?

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #rozhovor #zemný plyn #vojna na Ukrajine