Embargo na ropu: Prečo žiadame výnimku, čo znamená a ako sú na tom susedia (otázky a odpovede)

Agresia Ruska na Ukrajine neutícha, a tak Európska únia pritvrdzuje. Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová predstavila v europarlamente návrh v poradí už šiesteho balíka sankcií namiereného proti režimu v Rusku.

04.05.2022 17:25
Ropa, Ukrajina Foto:
debata (26)

Krajiny únie sa chcú tentoraz zamerať na Achillovu pätu Kremľa, teda dodávky energií. Práve z príjmov z nich dokáže Rusko financovať vojnu. Komisia vo svojom najnovšom balíku sankcií navrhuje do šiestich mesiacov skoncovať s dovozom ruskej ropy či ešte viac izolovať finančný sektor v Rusku.

Ako je Slovensko pripravené a prečo žiadame väčší odklad? Denník Pravda pripravil o návrhu eurokomisie sériu otázok a odpovedí:

Čo zahŕňa šiesty balík sankcií?

Okrem embarga na ropu z Ruska sa sankcie nevyhnú ani ruskému finančnému sektoru. Najväčšia ruská banka Sberbank a dve ďalšie finančné inštitúcie tak už zrejme nebudú súčasťou platobného systému SWIFT. Podľa portálu Politico má ísť aj o Moskovskú kreditnú banku a Ruskú poľnohospodársku banku. Na zozname potrestaných bánk však ešte stále nebude Gazprombank, kam majú posielať členské krajiny peniaze za dodávky plynu.

Sankcie budú tiež smerovať proti predstaviteľom armády, ktorí sa dopustili zverstiev proti civilistom v ukrajinskom meste Buča a za útok na Mariupol. Šiesty balík sankcií udrie aj na prokremeľské médiá. Trojica ruských štátnych televízií šíriacich prokremeľskú propagandu má mať zakázané vysielať v členských štátoch únie. Podľa von der Leyenovej tak už nebudú môcť v EÚ šíriť svoj obsah akýmkoľvek spôsobom – či cez kábel, satelit, internet alebo cez aplikácie smartfónov. Cieľom sankcií rovnako ako v prípade predchádzajúcich balíkov je obmedziť možnosti režimu prezidenta Vladimira Putina pokračovať v agresii proti Ukrajine.

Putin Čítajte viac Ako sa dotkne Slovenska zákaz ruskej ropy? Analytici hovoria o následkoch a drahšom benzíne

Dostane Slovensko výnimku na dovoz ropy?

V pozadí nového návrhu protiruských sankcií už bežia tvrdé diplomatické rokovania. Napríklad o výnimkách z ropného embarga. O výnimku z embarga chce požiadať napríklad slovenský minister hospodárstva Richard Sulík (SaS), ktorý tak dostáva Slovensko do jedného bloku s Maďarskom. Slovensko podľa Sulíka podporuje sankcie, ale chce si pre seba vyjednať viac času. „Ak príde embargo na ropu, tak v poriadku, ale tvrdíme, že budeme potrebovať prechodné obdobie, kým sa situácii prispôsobíme,“ povedal po rokovaní vlády s tým, že prechodné obdobie by malo trvať zhruba tri roky.

Maďarsko už dlhšie avizuje, že sankcie na ruské energie sú preň červenou čiarou. „V súčasnosti je fyzicky nemožné fungovanie Maďarska alebo maďarskej ekonomiky bez ruskej ropy,“ povedal šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó. V navrhovanom embargu nevidí maďarská vláda žiadnu záruku ich energetickej bezpečnosti. Maďarsko síce hrozilo vetovaním, ale je otázne, či si tento postoj zachová. Von der Leyenová nekomentovala, či obe krajiny dostanú výnimku, i keď sa to zdá pravdepodobné. Slovensko s Maďarskom by s ruskou ropou mali skoncovať až koncom roka 2023, nie už koncom tohto ako väčšina európskych krajín.

Čo výnimka znamená?

Podľa analytika Borisa Tomčiaka zo spoločnosti Finlord chce Európska komisia pomocou výnimky docieliť dostatok pohonných hmôt v strednej a južnej Európe. Krajiny v západnej Európe si totiž jednoduchšie nahradia ruskú ropu dovozom z Perzského zálivu a Severnej Ameriky. Maďarský pološtátny petrochemický gigant MOL, ktorý vlastní na Slovensku Slovnaft, by tak mohol naďalej spracovávať lacnejšiu ruskú ropu. „Pohonné hmoty predáva nielen v rámci svojej siete čerpacích staníc, ale i na veľkoobchodnom trhu iným reťazcom,“ vysvetľuje Tomčiak.

MOL na svojej stránke uvádza, že 37 percent smeruje do ich maloobchodnej siete, teda do čerpacích staníc skupiny MOL, kde sú aj tie zo Slovnaftu. Zvyšných 63 percent sa predá na veľkoobchodnom trhu. Teda tým čerpacím staniciam, ktoré nespadajú do nejakej skupiny s rafinériou. Môže to byť napríklad nezávislá sieť Jurki či čerpacie stanice pri hypermarketoch. Takže výnimka podľa Tomčiaka pomôže viacerým spoločnostiam, a to nielen na Slovensku a v Maďarsku, ale i v Rakúsku, v Česku či v Rumunsku.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #pohonné hmoty #embargo