Ďalšie embargo, ktoré pocíti aj Slovensko? Nemci a Poliaci chcú stopnúť ruský urán

Po embargu na ropu a snahe zbaviť sa závislosti od ruského plynu by mohli sankcie zasiahnuť aj ruský jadrový priemysel. Pobaltské štáty a Poľsko sa výrazne zasadzujú za zastavenie dovozu ruského uránu a jadrových technológií a za spojenca si získali aj Nemecko. Píše o tom server Politico.

04.05.2022 16:15
debata (86)

O sankciách, ktoré by zasiahli ruský jadrový priemysel, debatovali podľa servera Politico minulý týždeň zástupcovia Európskej komisie a veľvyslanci krajín EÚ. Serveru to potvrdili viacerí diplomati. Takéto sankcie by zasiahli nielen nové, ale aj fungujúce projekty.

„Nemecký veľvyslanec oznámil novú pozíciu Berlína a povedal, že nielenže súhlasia s ropnými sankciami, ale aktívne podporujú postupné odstavenie dovozu ropy a zákaz dovozu ruského uránu,“ uviedol jeden z diplomatov EÚ. Podpora Nemecka je pre skupinu, usilujúcu sa o takýto zákaz, mimoriadne významná.

„Pre Nemcov, Rakúšanov a ďalších je dôležité, aby EÚ plošne znížila svoju energetickú závislosť od Ruska. To zahŕňa aj zákaz dovozu ruského jadrového paliva. Pre nich to nie je nič, o čom treba dlho premýšľať,“ povedal diplomat EÚ. Zatiaľ však nie je jasné, kedy by takéto sankcie mohli byť zavedené, píše Politico.

Pre Európanov by to však nebol bezbolestný krok, pripomína server. Európska únia dováža takmer všetok urán z krajín mimo dvadsaťsedmičky. Približne 20 percent je z Ruska, ktoré je druhým najväčším dodávateľom po Nigeri.

Pozícia Nemecka voči jadrovej energetike je jednoznačná, rozhodlo sa ju opustiť ešte počas vlády Angely Merkelovej pred vyše desaťročím a nechystá sa ju obnoviť ani po invázii Ruska na Ukrajine. Do konca roka chce odstaviť všetky svoje zvyšné fungujúce atómové reaktory.

Poľsko žiadnu jadrovú elektráreň nemá, aj keď si stanovilo ambiciózny plán postaviť prvú z nich do roku 2033 a o desať rokov neskôr mať v prevádzke až šesť elektrární poháňaných jadrom.

Na opačnej strane je Francúzsko, ktoré má rozsiahly sektor jadrovej energetiky a úzko spolupracuje s ruským Rosatomom.

„Niektoré krajiny… majú obavy z jadrovej bezpečnosti,“ povedal podľa serveru vysoký diplomat EÚ. „Potreboval by isté záruky, ale určite existujú veci, ktoré môžete sankcionovať a ktoré nie sú priamo spojené s jadrovou spoluprácou.“

Francúzsko považuje jadrovú energetiku za kľúčovú pri prechode na uhlíkovo neutrálnu ekonomiku. Nie je však závislé na dovoze uránu z Ruska, pretože ho získava najmä z Kazachstanu a Nigeru.

© Autorské práva vyhradené

86 debata chyba
Viac na túto tému: #sankcie #vojna na Ukrajine