Pokračovanie článku: Ako sa dotkne Slovenska zákaz ruskej ropy? Analytici hovoria o následkoch a drahšom benzíne

Rokovania stále pokračujú

Prečo sa rozhodnutie o embargu v únii rodí tak dlho? Kameňom úrazu v prípade EÚ je to, že rôzne krajiny majú inú mieru závislosti od ruskej ropy. Preto je tak hlasno počuť slová o potrebnej jednote a solidarite. Ruské dodávky ropy tvoria až štvrtinu všetkých dodávok do EÚ, ale tento podiel sa v jednotlivých členských štátoch veľmi líši. Kým napríklad Belgicko dovezie osem percent ruskej ropy, tak Slovensko je spomedzi všetkých členských krajín únie najviac závislé od ruských dodávok ropy.

Závislosť Slovenska dosahuje až 100 percent. Podobne vysokú závislosť má aj susedné Maďarsko. Práve preto sa hovorí o tom, že by sme spoločne s Maďarskom mohli dostať výnimku. Ešte stále sa však na konečnej podobe šiesteho balíka sankcií lídri EÚ nedohodli. Finálne rozhodnutie by malo padnúť na najbližšom zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné vzťahy, ktoré je naplánované na 10. a 16. mája v Bruseli. Dovtedy budú členské štáty svoje pozície dolaďovať.

Ruská ťažká ropa na Slovensko prúdi cez ropovod Družba. Tú následne spracováva bratislavská rafinéria Slovnaft. Sulík kolegom z únie odkazuje, že na výnimke určite bude trvať, pretože podmienky na náhradu ťažkej ruskej ropy za ľahkú potrvá pripraviť niekoľko rokov. Slovenská rafinéria pritom vyrába produkty nielen pre Slovensko, ale aj pre celý región – teda pre Česko či Rakúsko. Milióny litrov motorovej nafty a leteckého benzínu sme napríklad poslali aj na pomoc Ukrajine. Tieto palivá odišli taktiež zo Slovnaftu. Štátny tajomník Karol Galek povedal, že prestavba rafinérie, aby mohla spracovávať ľahkú ropu, môže trvať až štyri roky a stáť až 250 miliónov.

Embargo na dovoz ropy a plynu z Ruska by mohlo viesť k ukončeniu ruskej agresie v susednej Ukrajine do ôsmich týždňov, povedal pre BBC ekonóm a niekdajší Putinov poradca Andrej Illarionov. „Stavil by som sa, že pravdepodobne do mesiaca alebo dvoch sa ruské vojenské operácie na Ukrajine pravdepodobne skončia,“ povedal. Podľa neho ide o jeden z veľmi účinných nástrojov, ktoré majú západné krajiny stále k dispozícii.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko #pohonné hmoty #embargo