Ako sa dotkne Slovenska zákaz ruskej ropy? Analytici hovoria o následkoch a drahšom benzíne

Odstrihnúť sa od ruských dodávok energií, aby Vladimir Putin nemal ďalšie peniaze na financovanie vojny. Tak by sa dala v krátkosti charakterizovať stratégia viacerých západných štátov.

03.05.2022 17:52
Putin Foto: ,

Po USA a Veľkej Británii sa o embargu pre ruskú ropu hovorí najnovšie aj v Európskej únii. Peniaze Európanov za ruské energie totiž poháňajú ruskú vojenskú mašinériu. Od začiatku vojny zaplatili európske štáty za fosílne energie Rusku vyše 48 miliárd eur, upozorňuje výskumná organizácia s názvom CREA. Za ropu a ropné produkty platia európske štáty podľa Medzinárodnej energetickej agentúry vyše 660 miliónov eur denne.

Ak by skutočne došlo k embargu ruskej ropy, Slovensko by mohlo byť oslobodené. Šéf rezortu hospodárstva Richard Sulík (SaS) chce pre Slovensko výnimku. A to preto, lebo nie sme schopní tak rýchlo prejsť na spracovanie ľahšej, teda neruskej ropy.

Ako sa počíta cena benzínu a nafty?

Video vzniklo v spolupráci s Mall.tv.

„Prechod z ťažkej, sírnatej ruskej ropy na iné zdroje by vyžadovalo zmeny technických procesov v rafinérii,“ upozorňuje energetický analytik Andrej Lednár zo spoločnosti Prvá energetická. Hovorca Slovnaftu Anton Molnár potvrdzuje, že tento prechod potrvá roky. „Kroky smerom ku diverzifikácii sa robili ešte pred konfliktom. V roku 2020 spracovanie alternatívnych rôp dosiahlo historické maximum 230-tisíc ton,“ informoval Molnár s tým, že to je stále len necelých 5 percent z celkového spracovaného objemu. Celková ročná spotreba Slovenska je približne 4,5 milióna ton ropy.

Plyn Čítajte viac Poľskom sa to nekončí. Gazprom oznámil koniec dodávok plynu do ďalšej krajiny v EÚ

Ekonomickí analytici upozorňujú, že aj napriek výnimke bude mať embargo na slovenskú ekonomiku nepriaznivý vplyv. Napríklad vo forme znižovania ekonomickej efektivity a rastu logistických nákladov. Krátkodobo sa zrejme zvýšia aj ceny na čerpačkách.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko #pohonné hmoty #embargo