Čo s plynom? Brusel hrozí sankciami za platbu v rubľoch a hľadá trik, ako to obísť

Európska komisia poskytne členským krajinám Európskej únie dodatočné pokyny týkajúce s toho, či môžu pokračovať v platbách za ruský plyn bez toho, aby porušovali únijné sankcie uvalené na Rusko kvôli jeho útoku na Ukrajinu. Agentúre Reuters to v piatok povedal nemenovaný predstaviteľ komisie.

30.04.2022 11:44
debata (116)

Medzi štátmi EÚ teraz panujú rozdielne názory na to, či pristúpenie na spôsob platieb požadovaný Ruskom znamená porušenie sankcií, upozorňuje Reuters.

Rusko teraz požaduje od krajín, ktoré označuje za nie priateľské, aby platili za dodávky plynu v rubľoch. Požadovaný systém platieb počíta ako s prostredníkom s bankou Gazprombank, nad ktorou má kontrolu Kremeľ. Zahraniční odberatelia majú najprv previesť svoje eurá či doláre na zvláštny účet v Gazprombank vo Švajčiarsku a tá potom v mene daného odberateľa za prijaté devízy nakúpi ruble. Následne ruskú menu prevedie na iný zvláštny účet, ktorý už je v Rusku a z ktorého banka vykonáva platby za odobraný plyn.

Európska komisia minulý týždeň uviedla, že prijatie tohto systému by mohlo znamenať porušenie sankcií. Dodala však, že firmy z EÚ by mohli platiť v súlade so sankciami, ak vyhlásia, že platba bola dokončená už pri zložení eur, teda pred ich prevodom na ruble. Zároveň však označila za vhodné vyžiadať si potvrdenie ruskej strany, že takýto postup je v súlade s ruskou vyhláškou.

Eduard Heger Čítajte viac Heger: Slovensko je pripravené čeliť obdobným obštrukciám s plynom ako Poľsko

Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom v stredu zastavila dodávky plynu do Poľska a Bulharska. Svoje rozhodnutie zdôvodnila tým, že miestne plynárenské podniky PGNiG a Bulgargaz odmietli za plyn platiť v rubľoch, ako Moskva požaduje. Panujú obavy, že Rusko by rovnakým spôsobom mohlo postupovať aj voči ďalším členským krajinám EÚ. V pondelok budú o reakcii na požiadavky Moskvy rokovať ministri energetiky EÚ.

Na stredajšom stretnutí veľvyslancov EÚ podľa agentúry Reuters označili Bulharsko a Poľsko doterajšie pokyny Európskej komisie ohľadom platieb za ruský plyn za mätúce. Ďalšie krajiny, vrátane Dánska, Fínska, Grécka, Slovenska a Španielska, potom uviedli, že usmernenia je potrebné spresniť.

Plyn Čítajte viac EÚ je na zastavenie ruského plynu pripravená, krok Moskvy považuje za vydieranie

Vo štvrtok predstavitelia EÚ podľa denníka The Guardian potvrdili, že podnik, ktorý si otvorí rubľový účet v Rusku a bude cezň platiť za plyn, poruší sankcie. Podľa serveru Euronews je Brusel pripravený podniknúť právne kroky proti členským krajinám EÚ, ktoré svojim energetickým podnikom platby v rubľoch za ruský plyn umožnia.

„Sú to členské krajiny, kto sleduje dodržiavanie sankcií konkrétnymi podnikmi na svojom území. Európska komisia však sleduje, či členské krajiny sankcie skutočne uplatňujú,“ povedal serveru Euronews podpredseda komisie Valdis Dombrovskis. „Ak zistíme, že sa tak nádej, môže Európska komisia začať disciplinárne konanie,“ dodal.

116 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #vojna na Ukrajine