Slovensko pokračuje v nákupe LNG, tentoraz prvýkrát aj pre český trh

Slovenský plynárenský podnik (SPP) informuje o tom, že pokračuje v posilňovaní bezpečnosti dodávok plynu na Slovensku prostredníctvom nákupu skvapalneného plynu LNG. Ďalší tanker pripláva na Slovensko už 1. mája 2022. Príde do terminálu na chorvátskom ostrove Krk ďalší LNG tanker z amerického terminálu Corpus Christi s objemom 93 miliónov m3 plynu.

29.04.2022 10:51
lod Foto:
Tanker s LNG
debata (17)

Časť z nakúpeného objemu LNG, približne 5 miliónov m3, SPP poskytne svojej dcérskej spoločnosti SPP CZ, ktorá je dodávateľom energií v Českej republike. Pôjde tak podľa SPP o vôbec prvú fyzickú dodávku LNG pre český trh.

Zabezpečenie plynulých dodávok energií pre všetkých svojich zákazníkov, od veľkých priemyselných odberateľov až po domácnosti, je ako tvrdí SPP pre nich prioritou. Experti SPP sledujú vývoj situácie a analyzujú všetky dostupné obchodné možnosti a nástroje na zaistenie plynulých dodávok plynu pre zákazníkov, a to z krátkodobého ako aj dlhodobého hľadiska, hovorí SPP.

Výbor pre hospodárske záležitosti galek Čítajte viac Do platby Gazpromu ostáva 22 dní. Sulíkov tajomník: Účty v rubľoch nariadil Putin

Dodávky plynu v zmysle nákupného kontraktu sa ku dnešnému dňu ako informuje plynárenská spoločnosť uskutočňujú v štandardnom režime a bez akýchkoľvek obmedzení. Okrem toho má SPP na území Slovenska k dispozícii zásoby plynu v zásobníkoch, ktorých aktuálna výška je adekvátna ročnému obdobiu. SPP tvrdí, že začal vtláčať do zásobníkov plyn na ďalšiu zimnú sezónu. V rámci obchodovania na európskych komoditných trhoch má tiež SPP v súčasnosti prístup k rôznym zdrojom plynu, vrátane LNG.

Pokiaľ ide o skvapalnený zemný plyn (LNG) dovážaný do Európy, je cenovo konkurencieschopný s inými zdrojmi prepravovanými plynovodmi. LNG je po regasifikácii priamo využiteľný pre domácnosti aj priemysel, úplne rovnako ako „klasický“ zemný plyn, pričom jediný rozdiel spočíva v tom, že nie je dopravovaný na veľké vzdialenosti plynovodmi, ale loďami v skvapalnenom stave, informuje plynárenský podnik.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #SPP #LNG