Pokračovanie článku: Do platby Gazpromu ostáva 22 dní. Sulíkov tajomník: Účty v rubľoch nariadil Putin

Nad slovenskými dodávkami pritom visí šibeničný termín. Dňa 20. mája je totiž dátum, keď vyprší splatnosť faktúry za dodávky ruského plynu. „Ide o dodávky za apríl, ktoré sú splatné ku koncu mája. Do tohto termínu to musíme vyriešiť,“ povedal Richard Prokypčák, podpredseda predstavenstva SPP vo štvrtkovej relácii Braňo Závodský Naživo rádia Expres. Kremeľ totiž trvá na tom, aby peniaze na ich účet boli pripísané v rubľoch, hoci podpísaná zmluva je v eurách. Táto podmienka bola aj dôvodom, prečo Gazprom v stredu ráno odpojil od dodávok Poľsko či Bulharsko.

Richard Kvasňovský, výkonný riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového zväzu, pre Pravdu uviedol, že aktuálne Slovensko nemá dôvod platiť rubľami. „Mechanizmus, s ktorým prišlo Rusko, je postavený na zriadení dvoch účtov v Gazprombanke, okrem eurového aj rubľový. Platba sa realizuje eurami, no kupujúci má povinnosť dať pokyn na prevod sumy na rubľový účet, z ktorého sa uhradí platba za plyn,” vysvetlil.

Sergej Lavrov / Vladimir Putin / Čítajte viac Ďalší cieľ sankcií: ruská ropa. Ekonómovia predstavili 14 bodový plán, ako sa od nej odstrihnúť

Sulík v stredu vyhlásil, že „K tomuto sa nebudem vyjadrovať a môjmu kolegovi (Prokypčákovi, pozn. red.) sa tiež odporúčam nevyjadrovať. Povieme vám to včas. Pokiaľ ja viem, komisia sa vyjadrila, že by to nebolo obchádzanie sankcií.”

Médiami sa však od štvrtka rána šírili správy, že Slovensko bolo jednou zo štyroch krajín, ktoré si chcú otvoriť rubľové účty v Gazprombank vo Švajčiarsku. Britské ekonomické noviny The Financial Times menovali distribútorov plynu z Nemecka, Rakúska, Maďarska a zo Slovenska.

Galek po rokovaní hospodárskeho výboru intenzívne zdôrazňoval, že tieto informácie boli nepresné. Príkaz na zriadenie takýchto účtov podľa neho vydal Vladimir Putin. „Rubľové konverzné účty boli automaticky zakladané pre každého jedného odberateľa. Ide o to, či sú, alebo nie sú aktívne. Odberatelia Gazpromu dostali po zriadení následne list s priloženou návratkou. Kto ju podpísal, aktivovali mu taký účet,” vysvetlil Galek.

Dodal, že SPP tento krok nespravil a náš účet v rubľoch teda aktívny nie je. K dátumu splatnosti 20. mája však rezort hospodárstva počíta s tým, že takúto návratku plynárom Rusi doručia, postup však chcú koordinovať s Európskou komisiou.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #zemný plyn #Gazprom #vojna na Ukrajine #ruble