Ceny plynu klesli, Slovensko sa chystá Rusku zaplatiť v rubľoch, píšu Briti

Ceny zemného plynu v Európe vo štvrtok klesli. Odberatelia totiž hľadajú spôsoby, ako by zabezpečili pokračovanie dodávok z Ruska bez porušenia sankcií proti Moskve.

28.04.2022 11:14
Richard Sulík Foto:
Minister hospodárstva Richard Sulík
debata (150)

Britské ekonomické noviny The Financial Times vo štvrtok napísali, že distribútori plynu z Nemecka, Rakúska, Maďarska a zo Slovenska si chcú otvoriť rubľové účty v Gazprombank vo Švajčiarsku. Štáty by tak vyhoveli požiadavke Ruska, aby sa za plyn platilo v rubľoch.

Noviny sa odvolávajú na svoje zdroje.

Galek Sulik Prokypcak plyn rusko Čítajte viac Putin vydiera plynom. Sulík o účte v rubľoch mlčí, tvrdí, že paliva máme dosť

Talianska energetická spoločnosť Eni sa podľa zdrojov oboznámených so záležitosťou pripravuje na otvorenie účtov v Gazprombank, čo by jej zrejme umožnilo vyhovieť požiadavke Moskvy týkajúcej sa platieb za plyn v rubľoch.

Štyria odberatelia ruského plynu z Európy sa prispôsobili požiadavkám Moskvy a zaplatili v rubľoch, uviedol v stredu zdroj blízky ruskému plynárenskému koncernu. Podľa zdroja si už 10 spoločností otvorilo účty v Gazprombank, ktoré sú potrebné na zabezpečenie platieb v rubľoch.

jan-pista-analytik-jpx Čítajte viac Analytik Pišta: Ak SPP nezaplatí v rubľoch, Gazprom zrejme zavrie kohútiky

Niektoré krajiny Európskej únie požadujú od Bruselu jasnejšie vyjadrenie k systému platieb navrhovanému Moskvou. Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová už varovala firmy, aby nepristúpili na požiadavky Ruska, keďže by to znamenalo porušenie sankcií.

„Zdá sa, že trh si osvojuje názor, že plyn z Ruska bude ďalej tiecť a že je možné nájsť kompromis,“ uviedol šéf komoditných stratégov Saxo Bank Ole Hansen. „Rusko potrebuje peniaze a Európa, predovšetkým Nemecko, úplne nepochybne potrebuje plyn, takže aj napriek vojne je pravdepodobné nájdenie nejakého riešenia.“

Image 1 Čítajte viac Zástupca plynárov: Putin nás skúša, Slovensko nemá dôvod platiť rubľami

Referenčný európsky kontrakt na plyn s dodávkou v najbližšom mesiaci vo štvrtok na burze v Amsterdame padol až o 6,9 %. Neskôr zmazal časť strát a o 10.02 h SELČ sa predával s mínusom 5,4 % po 101,50 eura eura za megawatthodinu. V stredu (27. 4.) jeho cena vyskočila až o 24 % na 127,50 eura za megawatthodinu a dostala sa na najvyššiu úroveň od 1. apríla. Dôvodom prudkého posilnenia bolo zastavenie ruských dodávok plynu do Poľska a Bulharska. Moskva zároveň varovala, že môže zastaviť dodávky aj ďalším odberateľom, ak nebudú platiť v rubľoch.

© Autorské práva vyhradené

150 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Gazprom