Gazprom potvrdil uzavretie kohútikov do Poľska, ceny plynu v reakcii vyskočili

Poľská ministerka životného prostredia ubezpečila, že krajina má dostatočné zásoby plynu.

26.04.2022 18:33 , aktualizované: 20:43
Putin Foto:
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (332)

Rusko zastaví dodávky zemného plynu do Poľska cez plynovod Jamal. Na svojej webstránke to potvrdila poľská štátna energetická spoločnosť PGNiG s tým, že ju o tom v liste informoval ruský energetický gigant Gazprom. Ruská strana má v úmysle úplne zastaviť dodávky od stredy rána, teda 27. apríla.

PGNiG a plynárenský prepravca GAZ-SYSTEM vo vyhlásení ubezpečili, že v súčasnosti sú všetky dodávky zákazníkom realizované v súlade s ich potrebami. Firmy situáciu monitorujú a sú pripravené na rôzne scenáre.

Kde sa ťaží najviac plynu a kto vymyslel plynovod?

Video vzniklo v spolupráci s Mall.tv.

O odstavení plynu už skôr informoval spravodajský web Onet.pl s tým, že to neoficiálne potvrdili zdroje v poľskej vláde a v PGNiG. Podľa portálu sa v tejto súvislosti stretol krízový tím na ministerstve životného prostredia. Rusko podľa Onet trvalo na piatkovom termíne platby v rubľoch, ale Poľsko vyhlásilo, že nebude v tejto mene platiť.

Plyn Čítajte viac Poľskom sa to nekončí. Gazprom oznámil koniec dodávok plynu do ďalšej krajiny v EÚ

Poľská ministerka životného prostredia Anna Moskwa po tejto správe na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter uviedla, že Poľsko má dostatok zemného plynu. „Poľsko má potrebné zásoby plynu a zdroje dodávok, ktoré chránia našu bezpečnosť – už roky sme fakticky nezávislí od Ruska. Naše sklady sú naplnené na 76 %. V poľských domoch nebude chýbať plyn,“ napísala.

PGNiG uviedol, že vďaka implementácii vládnej stratégie diverzifikácie zdrojov dodávok plynu je pripravený získavať plyn z rôznych smerov. To zahŕňa plynovodné spojenia na západnej a južnej hranici či terminál na skvapalnený zemný plyn v meste Świnoujście.

Európske ceny plynu v reakcii na správy z Poľska vzrástli o 17 %, informovala neskôr agentúra Bloomberg. Navyše, ako pre ňu uviedla hovorkyňa prevádzkovateľa poľského plynovodného systému Gaz System Iwona Dominiaková, Poľsko je na prípadné výpadky v dodávkach plynu pripravené a spotrebitelia utorkové zastavenie dodávok nepocítia.

radiator, energie, teplo Čítajte viac Svet čelí najväčšiemu nárastu cien energií od 70. rokov minulého storočia
332 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Rusko #plyn #vojna na Ukrajine