Boj proti zdražovaniu? Zníženie DPH nepomôže, upozorňuje komisár z Bruselu

Komisár Európskej únie pre hospodárstvo Paolo Gentiloni varuje, že zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) nie je najlepším prostriedkom na ochranu spotrebiteľov pred vysokými cenami energií. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

25.04.2022 17:59
pumpa slovnaft, benzin, tankovanie, nafra Foto: ,
debata (1)

Zníženie DPH je síce jednoduché, ale ak zostanú ceny vysoké, je jeho užitočnosť pre firmy a spotrebiteľov neistá, uviedol Gentiloni v liste, adresovanom ministrom financií EÚ. „Predovšetkým znižovanie dane z pridanej hodnoty má slabú úspešnosť, pokiaľ ide o zníženie cien pre spotrebiteľov, keďže nižšiu daň by mohli vykompenzovať vyššie tarify dodávateľov energií.“

Bratislava, mesto, pohlad, petrzalka, panelak, sidlisko, nehnute Čítajte viac Ceny stavebných materiálov robia problémy, klienti musia developerom doplácať

Nižšia DPH nie je podľa Gentiloniho takisto najefektívnejším riešením z pohľadu sociálnej spravodlivosti. Namiesto toho by sa mohli využiť daňové príjmy zvýšené drahými energiami alebo nadmerné zisky energetických firiem na cielenú pomoc pre domácnosti a firmy, ktoré to najviac potrebujú.

Gentiloni tiež varoval, že zníženie DPH na fosílne palivá môže byť len krátkodobé, aby neohrozilo prechod na zelenú energiu.

Podľa Európskej komisie (EK) v uplynulých mesiacoch väčšina krajín EÚ znížila DPH na energie alebo spotrebné dane na benzín. Gentiloni vyzval členské štáty, aby dodržiavali platné pravidlá EÚ, podľa ktorých môžu vlády znížiť DPH na plyn, elektrinu a teplo až na 5 %, ale nie nižšie. Toto porušuje Poľsko, ktoré 1. februára na 6 mesiacov úplne zrušilo DPH na plyn a hnojivá.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #energie #DPH