Ďalší cieľ sankcií: ruská ropa. Ekonómovia predstavili 14 bodový plán, ako sa od nej odstrihnúť

Ruská ropa je ďalší cieľ, na ktorý mieri Európska únia (EÚ). Vďaka vysokej cene na trhoch Rusko inkasuje za ňu obrovské sumy peňazí a môže financovať vojnu na Ukrajine. Lídri EÚ to vedia, a preto je pravdepodobné, že ďalší balík sankcií sa bude týkať čierneho zlata.

24.04.2022 17:17
Sergej Lavrov / Vladimir Putin / Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
debata (107)

Londýnske Centrum pre výskum hospodárskej politiky (CEPR) v novej analýze upozornilo, že ruská vojna na Ukrajine je financovaná najmä exportom ropy. Napriek tomu, že USA, EÚ, Spojené kráľovstvo a ďalšie krajiny zintenzívňujú sankcie proti Putinovej vláde, tak príjmy z ruského exportu od invázie z 24. februára vzrástli: objem vyvezenej ropy totiž neklesol, naopak, rástol a svetová cena ropy stúpa.

CEPR opierajúc sa o údaje Medzinárodnej energetickej agentúry vyčíslilo, že len EÚ nakupuje z Ruska každý deň 2,2 milióna barelov ropy a 1,2 milióna barelov ropných produktov. Dokopy za energetické suroviny zaplatí Moskve približne jednu miliardu eur denne.

Rusko, rubeľ Čítajte viac Rubeľ je silný ako pred vojnou. Aj po piatom balíku sankcií. Ako je to možné?

Závislosť od dovozu ropy a ropných produktov z krajín mimo Európy je obrovská. Podľa Eurostatu dosiahla rekordnú výšku v roku 2020, keď EÚ dovážala takmer 97 percent zdrojov na pokrytie svojej spotreby energie.

V správe CEPR sa preto nachádza 14-bodový plán, ako si analytici predstavujú odklon od ruskej ropy. „Ak je naším cieľom znížiť západné financovanie ruského vojenského úsilia, jediným logickým krokom je, aby USA, EÚ, Spojené kráľovstvo a niektoré ďalšie krajiny zakázali všetku ruskú ropu a vývoz ropných produktov a urobili nezákonnou aj prepravu takéhoto nákladu v tankeroch v európskom vlastníctve,” zdôrazňujú ekonómovia Anette Hosoi a Simon Johnson z CEPR.

Takéto ustanovenie by totiž spustilo klauzuly „vyššej moci“ vo väčšine zmlúv pre majiteľov plavidiel, obchodníkov s ropou, poisťovne a iných poskytovateľov finančných služieb, čo by im následne umožnilo vypovedať existujúce zmluvy s Ruskom bez pokút.

ruskochlapec Čítajte viac Rast cien je najväčší za posledných 20 rokov, priznal to aj Putin. Mladí influenceri natáčajú poloprázdne regály v Rusku

14 bodov na , „odstrihnutie“ sa od ruskej ropy:

  1. Všetka ruská ropa a ropné produkty by mali byť sankcionované USA, EÚ, Spojeným kráľovstvom a akýmikoľvek ďalšími krajinami, ktoré sú ochotné zastaviť Putinovu vojnu proti Ukrajine. (Podobné sankcie by sa mali uplatňovať na Bielorusko.)
  2. Preprava ropy a ropných produktov ruského pôvodu na akomkoľvek plavidle USA, Európy, Spojeného kráľovstva a iných krajínby tiež mala byť zakázaná.
  3. Malo by sa tiež zakázať poskytovanie finančných služieb v akejkoľvek forme akémukoľvek subjektu zapojenému do hodnotového reťazca ruskej ropy a zemného plynu.
  4. Kombinácia 1, 2 a 3 by vyvolala zásah vyššej moci vo všetkých obchodných zmluvách o nákupe, preprave a financovaní ruského ropného nákladu.
  5. EÚ by mala vyhlásiť úplné embargo na všetku ruskú ropu a hľadať alternatívnych dodávateľov ropy a rafinovaných produktov. Dostupná voľná kapacita v Saudskej Arábii a Spojených arabských emirátoch sa približne rovná množstvu ropy, ktorú EÚ v súčasnosti denne nakupuje od Ruska.
  6. Mal by sa zaviesť systém výnimiek, aby sa umožnil kontrolovaný vývoz niektorých ruských surových a rafinovaných produktov podliehajúcich centrálne vydávaným povoleniam.
  7. Správa tohto systému povolení bude nákladná a mali by sa účtovať príslušné poplatky. Počiatočný užívateľský poplatok 50 USD za barel, ktorý platí Rusko, sa zdá prijateľný.
  8. Medzinárodné povolenia by umožnili vývoz energie za týchto podmienok:

a. Všetky výnosy z týchto transakcií idú na viazané účty.

b. Tieto účty sú zmrazené, kým sa ruské sily nestiahnu z Ukrajiny.

c. Po rozmrazení možno tieto účty použiť iba na nákup potravín, liekov a iných humanitárnych potrieb.

d. Dodávky zakúpené na základe licencie sa do Ruska prepravujú len cez niekoľko prísne kontrolovaných pozemných priechodov (vozidlo a vlak), napríklad na hraniciach Poľsko – Bielorusko a na hraniciach Fínsko – Rusko. Okrem miestnych a pohraničných úradníkov EÚ by pri každej kontrole všetkého nákladu mali byť prítomní aj ukrajinskí inšpektori. Všetky zásielky je potrebné bez výnimiek skontrolovať.

9. Ukrajinskí utečenci by mali byť najatí a vyškolení ako inšpektori nákladu. Ich platy by sa mali vyplácať z viazaných účtov. Okrem pomoci s okamžitou úlohou zabezpečiť, aby sa do Ruska nepašovali žiadne zbrane alebo ich časti, pomôže školenie týchto pracovníkov prebudovať ukrajinskú colnú službu v súlade s osvedčenými postupmi EÚ.

10. Centrálny orgán na poskytovanie licencií a povoľovanie inšpekcií by mohla spravovať Medzinárodná energetická agentúra (IEA) konajúca pod vedením príslušných vlád.

11. V rozsahu, v akom sú potrební ďalší špecialisti na obsadenie akéhokoľvek rozmeru tohto úsilia, vrátane monitorovania tankerov, zisťovania, či sú sankcie porušované, a hodnotenia potenciálne sporných finančných transakcií, sú k dispozícii vysokokvalifikovaní Ukrajinci. Vzhľadom na to, že sa odhaduje, že ruská invázia spôsobila takmer 50 % pokles HDP Ukrajiny, zamestnať týchto talentovaných ľudí týmto spôsobom sa zdá úplne vhodné. Opäť platí, že ich mzdy môžu byť vyplácané z viazaných účtov.

12. V skutočnosti by navrhovaná štruktúra vytvorila „Inverzný OPEC“, zložený z krajín, ktoré sú ochotné obmedziť schopnosť Ruska nakupovať ničivé zbrane. Toto usporiadanie je očividne porušením princípov konkurenčného trhu, ale aj OPEC.

13. Všetky zúčastnené krajiny by sa mali dohodnúť na čo najrýchlejšom obmedzení svojich nákupov ruských fosílnych palív. Opatrenia na zníženie spotreby ropy by sa mali zaviesť všade so zdieľaním všetkých relevantných technológií. Vlády priemyselných krajín by mali zabezpečiť, aby chudobnejšie krajiny mali urýchlený prístup k akejkoľvek technológii, ktorá by im pomohla.

14. Všetky krajiny by zároveň mali pracovať na dlhodobých riešeniach na zníženie svojej závislosti od ropy (pozri prílohu v našom prehľade o politike). Toto úsilie nadobúda veľkú naliehavosť vzhľadom na dôsledky pre národnú bezpečnosť, ktoré zdôrazňuje ruská invázia na Ukrajinu.

Centrum zdôrazňuje, že kľúčové je vyhnúť sa situácii, v ktorej by EÚ uvalila embargo výhradne na dovoz ruskej ropy, čo by malo za následok len to, že viac ropy bude prúdiť na ázijské trhy. Tankery vlastnené európskymi spoločnosťami však majú mimoriadne veľký trhový podiel, preto keby únia spoločne zakázala, aby akékoľvek ruské palivá či ropné produkty aj prepravovala mimo svojho územia, sankcie dostanú praktický zmysel.

Plyn Čítajte viac Slovensko môže zvýšiť ťažbu vlastného plynu až na desaťnásobok, má to však háčik

Európska komisia podľa Leyenovej práve pripravuje „mechanizmy, aby do ďalšieho balíka sankcií mohla byť zahrnutá aj ropa“. Hlavným cieľom je znížiť Putinove príjmy, z ktorých financuje vojnu na Ukrajine, zdôraznila šéfka komisie. Takže EÚ nesmie pripustiť, aby na iných trhoch predával ropu, ktorá by inak smerovala do EÚ, za ešte vyššie ceny.

Poprední predstavitelia EÚ už vyjadrili, že sú pripravení zakázať dovoz ruskej ropy. „Myslím si, že skôr či neskôr príde aj na opatrenia týkajúce sa ropy a dokonca aj plynu,“ uviedol predseda Európskej rady Charles Michel v Európskom parlamente po rozhodnutí o piatom balíku sankcií proti Rusku.

europsky parlament europarlament Čítajte viac Koniec rope, plynu aj uhliu. Europarlament schválil okamžité embargo na palivá z Ruska

Za zastavenie ruskej ropy sú aj Francúzi. Bez zdržanlivého postoja niektorých krajín by embargo na ruskú ropu už dávno platilo, uviedol francúzsky minister hospodárstva Bruno Le Maire bez toho, aby menoval, ktoré krajiny myslel. „Ešte musíme presvedčiť našich európskych partnerov.“

Nemecko do konca roka zastaví dovoz ruskej ropy, povedala spolková ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková po stretnutí s rezortnými kolegami z pobaltských štátov. „Preto tu jasne a jednoznačne hovorím áno, Nemecko takisto postupne úplne zastaví dovoz ruských energií,“ uviedla Baerbocková. Dodala, že Nemecko do leta zníži import ruskej ropy na polovicu a do konca roka na nulu. „Potom bude nasledovať plyn podľa spoločného európskeho plánu.“ Úplné zastavenie dovozu ruského plynu zo strany Európskej únie bude podľa Baerbockovej „našou spoločnou silou“.

© Autorské práva vyhradené

107 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Vladimir Putin