Heger: Slovensko v máji Rusku zaplatí za plyn v eurách

Slovensko v druhej polovici mája Rusku zaplatí za plyn v eurách. Uviedol to v relácii RTVS Sobotné dialógy predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO).

23.04.2022 18:35
Eduard Heger Foto: ,
Premiér Eduard Heger.
debata (14)

„Zaplatíme v eurách. Taký je plán,“ spresnil. Pre domácnosti je podľa neho na základe ubezpečenia z ministerstva hospodárstva zabezpečený dostatok plynu minimálne do apríla 2023, ak by aj prišlo k náhlemu prerušeniu jeho dodávok z Ruska. „My však potrebujeme nájsť trvalý zdroj plynu,“ povedal.

Poznamenal, že ak by vypadli dodávky plynu z Ruska, tak „Európa má vážny problém“. „Celý čas sa preto diskusia vedie o tom, že hľadáme trvalé riešenie (dodávok),“ priblížil.

Dodávky skvapalneného plynu budú podľa jeho slov „tvoriť gro“ alternatívy k dodávkam plynu z Ruska. „Samozrejme, vyššia efektivita využitia, potom alternatívne zdroje energie, kde sa prejde z fosílnych palív na iné zdroje energie,“ menoval alternatívy k ruskému zdroju.

Plyn Čítajte viac Taliani už vedia, ako dajú zbohom Rusku. Za jeden a pol roka skoncujú s plynom z Moskvy

Pôvodný plán prechodu z fosílnych palív na iné zdroje energie bol podľa neho dlhý, na desiatky rokov. „Teraz vidíme, že prechod potrebujeme zrýchľovať. Treba však povedať, že fosílne palivá budú súčasťou aj budúceho (energetického) riešenia, len budú z iného zdroja, preto hovoríme o skvapalnenom plyne. Záleží od krajiny ku krajine. Najväčším problémom sú Nemecko, Slovensko, Bulharsko či Maďarsko, teda krajiny, ktoré sú najzávislejšie od ruského plynu a ropy,“ avizoval.

Najlepšie by podľa neho bolo, ak by sa závislosť od ruských fosílnych palív podarilo prekonať čo najrýchlejšie. „Ak by sa to podarilo do konca budúceho roka, tak by to bol veľký úspech. Musíme urobiť všetko pre to, aby sa nám to podarilo,“ zdôraznil Heger.

Pripomenul zároveň, že tento týždeň vládna koalícia verejnosti predstavila opatrenia, ktoré by občanom mali pomôcť pri narastajúcej inflácii. „So stranou SaS komunikujeme, rokovania boli náročné. Sú však otvorené, aby sme o nich diskutovali ďalej. Verím, že nájdeme spoločnú dohodu a že opatrenia v parlamente schválime,“ dodal predseda vlády v súvislosti s tým, že zástupcovia SaS sa na predstavení sociálnych opatrení nezúčastnili.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #Slovensko #Rusko #plyn