Nemecko odoláva tlaku zaviesť embargo na ruský plyn. Scholz má tri dôvody

Nemecký kancelár Olaf Scholz v rozhovore pre magazín Der Spiegel znovu odmietol embargo na dovoz ruského plynu.

23.04.2022 09:22
debata (60)

Scholz hovorí o troch dôvodoch, prečo na tom Nemecko trvá. Prvým dôvodom je, že by to neviedlo k zastaveniu vojny. „Keby bol Putin prístupný ekonomickým argumentom, tak by túto ‚šialenú‘ vojnu vôbec nerozpútal,“ uviedol pre Speigel.

Druhým dôvodom je, že Nemecko sa chce vyhnúť dramatickej hospodárskej kríze, ktorá by sa prejavila stratou miliónov pracovných miest a zavretím tovární, ktoré by sa už nikdy neotvorili. To by podľa Scholza malo zásadný vplyv nielen na Nemecko a na celú Európu, ale výrazne by to ovplyvnilo financovanie obnovy Ukrajiny. „Je to moja zodpovednosť povedať, že nemôžeme dopustiť, aby sa to stalo,“ uviedol Scholz.

Tretí dôvod uviedol v podobe rečníckej otázky: „A po tretie, premýšľa vôbec niekto o globálnych dôsledkoch?“

Scholz pripustil, že Nemecko sa malo už predtým zbavovať závislosti od ruského plynu, skôr hľadať dodávateľov, ktorí by ruský plyn mohli nahradiť. Pripustil, že už po zabratí Krymu v roku 2014 sa mali voči Rusku začať uplatňovať časť dnešných sankcií. Takisto malo Nemecko urýchliť využívanie obnoviteľných zdrojov energie, aby sa stalo nezávislé od dovozu a od fosílnych palív, čo by pomohlo aj životnému prostrediu, povedal pre Der Speiegel.

© Autorské práva vyhradené

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko #plyn