Slovensko môže zvýšiť ťažbu vlastného plynu až na desaťnásobok, má to však háčik

Spoločnosť Nafta v súčasnosti ťaží jedno percento z celkovej ročnej spotreby zemného plynu na Slovensku, pričom by bolo možné ťažiť až do 10 percent ročnej spotreby.

19.04.2022 10:39
Plyn Foto: ,
debata (26)

Slovensko nevyužíva svoj potenciál v ťažbe zemného plynu. Spoločnosť Nafta v súčasnosti ťaží jedno percento z celkovej ročnej spotreby zemného plynu na Slovensku, pričom by bolo možné ťažiť až do 10 percent ročnej spotreby, ročne sa pritom na Slovensku spotrebuje zhruba 5 miliárd kubíkov plynu. Ako uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa Nafty Martina Štecová, v súčasnosti prebiehajú rokovacie a schvaľovacie procesy týkajúce sa ďalšej ťažby na Slovensku. Spomínané procesy sú však pravidelne napádané a sabotované činnosťou aktivistov.

„Prebiehali opakované pokusy o komunikáciu a vysvetlenie si názorových stanovísk avšak bezúspešne. Sú to ľudia, ktorí bežne využívajú spaľovacie motory vo svojich autách, doma si kúria plynom a paradoxne bojujú proti ťažbe ropy a zemného plynu. Pričom prieskumná a ťažobná činnosť podlieha veľmi prísnym normám bezpečnosti a ochrany životného prostredia,“ uviedla Štecová.

rusko plyn Gas LNG Čítajte viac Čína reaguje na vývoj cien po útoku Ruska na Ukrajinu. Zvýšila produkciu uhlia a plynu na historické maximum

V súčasnosti je ťažba plynu na úrovni 50 miliónov metrov kubických ročne. To sú úplne minimálne množstvá, keď to porovnáme s tým, že v 60. rokoch Nafta ťažila 1,5 miliardy kubíkov plynu ročne.

V súčasnosti sú zásobníky spoločnosti Nafta naplnené na približne 20 percent obchodnej kapacity. Plyn, ktorý firma Nafta skladuje v podzemných zásobníkoch, je vlastníctvom jej zákazníkov. Tí rozhodujú aj o jeho použití. „Našou hlavnou úlohou je zodpovedne plniť požiadavky zákazníka vyplývajúce zo zmluvy o skladovaní a zabezpečiť technicky bezproblémové skladovanie a čerpanie plynu zo zásobníkov v prípade potreby,“ podotkla Štecová.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #nafta #plyn