Kríza oživila spiace projekty. Nové plynovody v Európe pribudnú už v roku 2023

Európa zintenzívňuje snahy o ukončenie dovozu ruského plynu po invázii Moskvy na Ukrajinu. Od obnovenia výstavby dánskej vetvy plynovodu z Nórska do Poľska, cez terminály na skvapalnený zemný plyn (LNG) v severnom Nemecku, Fínsku a Francúzsku až po potenciálne nové trasy plynovodov cez Španielsko a Stredozemné more.

16.04.2022 15:36
prepravne trasy plynu klepac spnz Foto:
Prepravné trasy zemného plynu v Európe
debata (34)

Európa sa snaží zbaviť svojej závislosti od ruského plynu, aj keď odborníci tvrdia, že dokončenie tejto úlohy bude trvať roky, informuje TASR na základe správy AFP.

V Middelfarte, v strednom Dánsku, sa minulý mesiac obnovili práce na projekte Baltic Pipe, plánovanom 900-kilometrovom prepojení, ktoré má predovšetkým pomôcť Poľsku znížiť jeho závislosť od ruského zemného plynu.

„Samozrejme, je to aj preto, aby sme mali plyn v dánskej sústave, ale hlavne aby sme pomohli plynárenským sústavám našich susedov,“ povedal agentúre AFP Soren Juul Larsen, vedúci projektu dánskeho prevádzkovateľa energetickej infraštruktúry Energinet.

Len týždeň po invázii na Ukrajinu udelil dánsky úrad životného prostredia povolenie na pokračovanie výstavby po deväťmesačnom pozastavení pre obavy z vplyvu projektu na prírodu. Tie sa však podarilo vyvrátiť a projekt už získal zelenú. S výstavbou plynovodu sa začalo v roku 2018. V súčasnosti sa očakáva spustenie prevádzky v októbri a na plnú kapacitu by mal začať fungovať od januára 2023.

europsky parlament europarlament Čítajte viac Koniec rope, plynu aj uhliu. Europarlament schválil okamžité embargo na palivá z Ruska

S ročnou prepravnou kapacitou 10 miliárd metrov kubických (m3) plynu by malo potrubie pokryť približne 50 % spotreby v Poľsku, ktoré pred tromi rokmi oznámilo, že v roku 2022 ukončí zmluvu s ruským gigantom Gazprom.

Hoci to môže byť dobrá správa pre Poľsko, pre ostatné európske krajiny, ktoré sa snažia oslobodiť od ruského plynu to môže to znamenať problémy. Ak totiž Nórsko, druhý najväčší európsky dodávateľ plynu po Rusku, zvýši tok plynu do Poľska, bude to znamenať menej dodávok pre zvyšok kontinentu.

„Tento projekt pomôže Poľsku, ale môže viesť k menšiemu vývozu nórskeho plynu do Spojeného kráľovstva a Nemecka,“ povedal Zongqiang Luo, expert z výskumnej firmy Rystad Energy. Okrem toho mnohé dlhodobé zmluvy medzi Ruskom a európskymi dodávateľmi platia ešte 10 až 15 rokov, pripomenul.

Európska únia (EÚ) zatiaľ nezakázala dovoz ruského plynu, oznámila však plány na zníženie jeho importu o dve tretiny v tomto roku a úplné odstránenie do konca desaťročia.

Vzhľadom na to, že Nórsko už má plnú kapacitu, produkcia holandských a britských polí klesá a ruský plyn je vyhlásený za nežiaduci, Európa hľadá plyn z väčšej diaľky vrátane LNG z Kataru, USA a Afriky.

Takýto dovoz si však vyžaduje vybudovanie veľkých terminálov, ktoré premenia LNG späť na plyn, alebo prinajmenšom nákup takzvaných plávajúcich zásobníkov na opätovné splyňovanie (FSRU).

Nemecko po zastavení plynovodu Nord Stream 2 z Ruska urýchlene obnovilo projekt výstavby troch terminálov LNG, ktoré sa predtým považovali za projekty s nízkou prioritou. Očakáva sa, že jeden bude dokončený v zime 2023/2024, ale ďalšie dva nie skôr ako v roku 2026.

Fínsko a Estónsko minulý týždeň oznámili prenájom importnej terminálovej lode. Estónsko a ďalšie dve pobaltské krajiny tvrdia, že od 1. apríla prestali dovážať ruský plyn.

V južnej Európe posilňujú Španielsko a Portugalsko alternatívnu zásobovaciu trasu, aby pomohli Európe odstrihnúť sa od ruského plynu. Na tento účel plánuje prístav Sines, najväčší v Portugalsku, zdvojnásobiť kapacitu svojho plynového terminálu do dvoch rokov.

Španielsko, ktoré je plynovodom spojené s Alžírskom a má veľké terminály na LNG, by mohlo prispieť k zvýšeniu dodávok do Európy. Najskôr však musí vynaložiť veľké úsilie na zlepšenie prepojenia so zvyškom EÚ, najmä cez Francúzsko.

Ďalšou zvažovanou možnosťou je napojenie Európy na plyn z východného Stredomoria, kde boli za uplynulých 20 rokov objavené veľké zásoby komodity vo vodách Izraelu a Cypru.

Problém je však v tom, že všetky tieto projekty si vyžadujú čas, a Európa potrebuje už cez leto naplniť svoje zásobníky na 80 %, aby mala dosť plynu pre budúcu zimu.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #zemný plyn #plynovod #vojna na Ukrajine #energetická kríza