Regulátor vydal predbežné ceny energií na budúci rok: Účet za plyn spôsobí cenový šok

Trhové ceny energií sú v súčasnosti extrémne vysoké a veľmi nestabilné.

13.04.2022 16:43
plynový sporák, plamene, plyn Foto:
Ilustračné foto.
debata (153)

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) upozorňuje, že pri pokračovaní súčasných úrovní trhových cien energií môžu regulované ceny elektriny a plynu pre regulovaných odberateľov v roku 2023 vzrásť o 80 až 100 percent oproti súčasnosti, v prípade tepla až o vyše 40 percent. Vyplýva to z analýzy úradu, ktorú médiám poskytol hovorca ÚRSO Radoslav Igaz.

Zlacnená elektrina z Memoranda so Slovenskými elektrárňami môže zásadne minimalizovať dopady trhových cien na domácnosti v prípade elektriny, avšak v prípade plynu obdobný cenovo primeraný zdroj zemného plynu absentuje.

rodina, obchod, potraviny, nákup, zálohovanie Čítajte viac Kto chce ušetriť, nech študuje letáky a zľavy. Veľkonočný nákup zdražel o 10 %

Vysoké ceny energií

Súčasné extrémne vysoké a veľmi nestabilné trhové ceny energií sú pod vplyvom viacerých bezprecedentných geopolitických faktorov, ako sú napríklad otázky okolo dodávok zemného plynu z Ruska do EÚ, či vplyv vojenskej agresie Ruska na Ukrajine na globálnu ekonomiku.

Predseda ÚRSO Andrej Juris upozorňuje, že trhové ceny energií sú v súčasnosti extrémne vysoké a veľmi nestabilné, čo vnáša vysokú mieru neistoty do odhadov budúcich cien energií. "Pri pokračovaní súčasných úrovní trhových cien elektriny a plynu budú regulované ceny pre zraniteľných odberateľov výrazne vyššie ako v súčasnosti,“ dodáva Juris.

Aké sú riešenia podľa úradu

Úrad upozorňuje, že uvedené odhady vychádzajú zo súčasne známych úrovní trhových cien energií, ktoré sú veľmi nestabilné. Z toho dôvodu je potrebné považovať vyššie uvedené za ilustratívny odhad dopadov, ktorý indikuje možný vývoj regulovaných cien energií na budúci rok.

Skutočné dopady na odberateľov budú známe v závere tohto roka po implementácií Memoranda so Slovenskými elektrárňami a po ukončení relevantných cenových konaní. Úrad bude v najbližšom období dôsledne skúmať oprávnenosť nákladov a primeranosť ziskov regulovaných subjektov a využije všetky dostupné prostriedky na minimalizáciu dopadov na regulovaných odberateľov.

Z analýz ÚRSO vyplýva, že zlacnená elektrina z Memoranda so Slovenskými elektrárňami môže zásadne minimalizovať dopady trhových cien na domácnosti v prípade elektriny, avšak v prípade plynu a tepla je ten problém oveľa väčší.

"Je totiž nemožné bez identifikácie dostupného zdroja plynu za priaznivejšie ceny minimalizovať zásadný dopad zdražovania na regulovaných odberateľov plynu v roku 2023. Ako možné riešenie sa nám javí integrácia tém bezpečnosti a primeranosti cien dodávok plynu, napr. formou strategických zásob plynu dostupných aj pre zraniteľné skupiny odberateľov za nákladové ceny. Za dôležitú tiež považujeme adresnú finančnú podporu pre zraniteľné skupiny odberateľov, ktorá bude komplementárna so štátnym sociálnym systémom. Prehodnotenie existujúcich schém podpory, ktorých náklady sú zahrnuté v rámci prevádzky systému, by tiež mohlo aspoň čiastočne zmenšiť dopady na regulovaných aj neregulovaných odberateľov na budúci rok,“ povedal Juris.

153 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #plyn #elektrina #ÚRSO #regulátor