Koľko vydrží Slovensko, keď Rusko zavrie kohútiky s plynom? Analytici NBS majú dobrú aj zlú správu

V prípade vypnutia dodávok zemného plynu z Ruska do Európy vydrží Slovensko pri nezmenenej spotrebe bez plynu približne do začiatku augusta alebo novembra.

13.04.2022 14:10
rusko plyn Gas LNG Foto: ,
debata (53)

Závisí to od objemu poslednej dodávky a tempa čerpania zásob, ak dodávky plynu z Ruska do zaplatenia najbližšej splátky 20. mája nebudú obmedzené. Konštatujú to analytici Národnej banky Slovenska.

K 3. aprílu tohto roka malo Slovensko v zásobníkoch 646 miliónov metrov kubických plynu, čo je zhruba osmina našej minuloročnej spotreby. Zásobníky boli naplnené na približne 19 %. Ak by sme pritom podľa Michala Marenčáka z národnej banky rátali s ročnou spotrebou 5,5 miliardy metrov kubických plynu, ako tomu bolo v roku 2021, aktuálne zásoby predstavujú 12 % našej minuloročnej spotreby.

Ropa, Ukrajina Čítajte viac Slovnaftu vystrelili marže vďaka lacnej ruskej rope. Prečo by nemal zlacniť palivá, pýta sa analytik?

„Dobrá správa je, že sú pred nami mesiace s nižšou spotrebou. Zlá správa je, že úroveň zásob je najnižšia za posledné štyri roky," zhodnotil analytik. Najbližšia splátka plynu Slovenska Rusku je naplánovaná na 20. mája. A do tohto dátumu nebudú importy obmedzené, stav zásobníkov by mal byť na úrovni 712 miliónov metrov kubických, v prípade prísunu plynu ako v roku 2021, alebo na 1605 miliónov metrov kubických, v prípade pohybov tak ako v poslednom predpandemickom roku 2019.

„Najhorší scenár pri rovnakej spotrebe ako minulý rok je vyprázdnenie zásobníkov na začiatku augusta. Najoptimistickejší scenár je polovica novembra. Prvý spôsob výpočtu sa riadi spotrebou v najbližších mesiacoch. Druhý spôsob výpočtu berie do úvahy výbery zo zásobníkov ako indikátora spotreby na dennej báze," uvádza sa v analýze. Tá pre Slovensko odhadujeme možné úspory vo výške takmer 7 % priemernej ročnej spotreby pri znížení teploty na termostate o 1° C.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #NBS #dodávky plynu