Koniec rope, plynu aj uhliu. Europarlament schválil okamžité embargo na palivá z Ruska

V rezolúcii prijatej vo štvrtok padlo 513 hlasov za, 22 proti a 19 sa hlasovania zdržali. Poslanci spoločne vyzvali na dodatočné represívne opatrenia vrátane „okamžitého úplného embarga na ruský dovoz ropy, uhlia, jadrového paliva a plynu“.

07.04.2022 12:46
europsky parlament europarlament Foto:
Ilustračné foto
debata

Európsky parlament drvivou väčšinou hlasoval za embargo EÚ na ruskú ropu, uhlie, jadrovú energiu a predovšetkým plyn. O sankciách rozhodujú členské štáty EÚ.

Európsky parlament chce okamžité úplné embargo na fosílne palivá! Žiadny plyn, žiadna ropa, žiadne uhlie… ŽIADNE európske peniaze pre Putinovu armádu, vyhlásil na sociálnej sieti k výsledku poslanec europarlamentu Guy Verhofstadt.

VIDEO: Sulík potvrdil,že embargo na uhlie Slovensko ustojí. Pri rope a plyne sa snažíme o nezávislosť.
Video

V rezolúcii prijatej vo štvrtok padlo 513 hlasov za, 22 proti a 19 sa hlasovania zdržali. Poslanci spoločne vyzvali na dodatočné represívne opatrenia vrátane „okamžitého úplného embarga na ruský dovoz ropy, uhlia, jadrového paliva a plynu“.

Súčasťou má byť aj plán na zaistenie bezpečnosti dodávok energie pre Európsku úniu, či stratégia na „zrušenie sankcií v prípade, že Rusko podnikne kroky na obnovenie nezávislosti, suverenity, územnej celistvosti Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc a úplne stiahne svojich vojakov z územia Ukrajiny“.

Vylúčiť Rusko z G20 a iných multilaterálnych organizácií

Parlament odkazuje, že existujúce sankcie musia byť teraz v plnej miere a účinne implementované v celej EÚ a prioritne ich musia zaviesť medzinárodní spojenci EÚ. Poslanci vyzvali vedúcich predstaviteľov EÚ, aby vylúčili Rusko z G20 a ďalších multilaterálnych organizácií, ako sú UNHRC, Interpol, Svetová obchodná organizácia, UNESCO a ďalšie, „čo by bolo dôležitým znakom toho, že medzinárodné spoločenstvo sa nevráti k bežnému chodu agresorský štát“.

Aby boli sankcie účinnejšie, Parlament žiada, aby boli ruské banky vyňaté zo systému SWIFT, aby sa všetkým plavidlám spojeným s Ruskom zakázal vstup do teritoriálnych vôd EÚ a zakotvil v prístavoch EÚ, ako aj cestná nákladná doprava do aj z Ruska, aj Bieloruska. Poslanci tiež požadujú zabavenie „všetkého majetku, ktorý patrí ruským predstaviteľom alebo oligarchom spojeným s Putinovým režimom, ich zástupcom a slamníkom, ako aj majetku v Bielorusku napojených na Lukašenkov režim“.

Poukazujúc na zapojenie Bieloruska do vojny na Ukrajine, rezolúcia požaduje, aby sankcie voči Bielorusku odzrkadľovali sankcie zavedené proti Rusku, aby sa uzavreli všetky medzery, ktoré by Putinovi umožnili využiť Lukašenkovu pomoc na obchádzanie sankcií.

Dodávky zbraní musia pokračovať a musia sa zintenzívniť

Poslanci sa odvolávajú na šokujúce zverstvá, „ktoré sa nepopierateľne rovnajú vojnovým zločinom“, ktoré spáchali ruské jednotky na Ukrajine a najmä v Buche, a úplné alebo takmer úplné zničenie Mariupolu, Volnovakha a ďalších miest a dedín (odôvodnenia C a D). Zdôrazňujú, že páchatelia vojnových zločinov musia byť braní na zodpovednosť a žiadajú zriadenie osobitného tribunálu OSN pre zločiny na Ukrajine.

Parlament opakuje, že dodávky zbraní musia pokračovať a musia sa zintenzívniť, aby sa Ukrajine umožnilo účinne sa brániť. Poslanci podporujú ďalšiu obrannú pomoc poskytovanú ukrajinským ozbrojeným silám jednotlivo členskými štátmi EÚ a spoločne prostredníctvom Európskeho mierového nástroja.

Poslanci poznamenávajú, že takmer 6,5 milióna ukrajinských občanov bolo vnútorne vysídlených a viac ako 4 milióny utieklo z krajiny v dôsledku vojny (odôvodnenie B), poslanci EP vyzývajú na vytvorenie bezpečných humanitárnych koridorov na evakuáciu civilistov utekajúcich pred bombardovaním a na vytvorenie sietí humanitárnej pomoci EÚ na Ukrajine. byť posilnený.

Odsudzujú ruskú rétoriku naznačujúcu, že by sa potenciálne mohli uchýliť k použitiu zbraní hromadného ničenia, a zdôrazňujú, že každé takéto nasadenie by malo najvážnejšie následky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #plyn #uhlie #vojna na Ukrajine